Commentaar: E-mail

Terwijl de computerwereld zich zorgen maakt om de millenniumbug, lijkt er op korte termijn een ander groter probleem op te duiken: e-mail. Hoe kan e-mail voor problemen zorgen, zegt u?
BR>Wel, dat kan door het explosief groeiende gehalte aan ongewenste e-mail, in het Engels zo mooi spam genoemd. Natuurlijk vind iedereen het leuk om een grappig cartoontje, een mopje of een leuke foto... maar het stopt natuurlijk niet met een mailtje en voor je het weet zit je mailbox vol met allerlei dingen die je eigenlijk niet echt meer wil. Om over allerlei reclame- en 'word-snel-rijk'-mailtjes nog te zwijgen...
Neem daarbij nog het feit dat het voor vriend of vijand nog steeds te makkelijk is om je mailbox te overstelpen met rommel - men neemt een gratis e-mailaccount, abonneert zichzelf op tal van gratis e-mail informatiediensten en mailinglijsten en vraagt om alle verzoeken tot bevestiging door te sturen naar iemand anders mailbox - en je begrijpt hoe het komt dat de e-mailrivier langzaam dichtslibt.
Om nog te zwijgen over de zwakke beveiliging van de e-mailarchitectuur. Of vindt u het leuk dat iemand met wat technische bagage eventueel een mailtje kan sturen onder jouw naam? Het mailsysteem is immers niet ontworpen om de gebruikers te beschermen, aangezien het altijd een netwerk is geweest van achtenswaardige academici en brave burgers. Beveiliging was niet nodig, efficiëntie was het sleutelwoord.
Die tijd is in tussen al lang voorbij. Het wordt dus tijd dat men na de millenniumbug ook het mailsysteem eens helemaal opnieuw bekijkt. Hoog tijd!