Eerste waterstofpomp ter wereld geopend in IJsland

In de IJslandse hoofdstad Reykjavik is donderdag het eerste waterstofpompstation ter wereld in gebruik genomen. "De tijd zal leren dat waterstof als energiebron een grote toekomst heeft", zei de IJslandse minister van industrie Valgerdir Sverrisdottir bij de opening van het pompstation, onderdeel van een internationaal project waar ook Shell aan deelneemt.

AP Ned

Bij het pompstation kunnen met waterstofmotoren uitgeruste auto's tanken. Mercedes-Benz heeft een serie Sprinter-bestelbusjes uitgerust met de nieuwste generatie waterstofmotoren en in augustus brengt DaimlerChrysler een aantal op waterstof rijdende bussen op de markt in IJsland.

Het waterbrandstofproject zal de komende jaren uitgebreid worden naar verscheidene Europese landen. In mei wordt een tankstation geopend in Duitsland en later volgen Nederland, Spanje Groot-Brittannië, België en Zweden.

Volgens Shell-topman Jeroen van der Veer kan waterstof in de toekomst een belangrijke plaats krijgen in de wereldenergievoorziening, al mogen er geen wonderen verwacht worden van het schone alternatief voor benzine.

"Er wordt al jaren gewerkt aan de ontwikkeling van waterstof als energiebron, maar we staan pas aan het begin van de ontwikkeling ervan. Op korte termijn mogen geen grote doorbraken verwacht worden", aldus Van der Veer.

Auto's die waterstof als brandstof gebruiken scheiden als restproduct alleen stoom uit. Het terugdringen van het gebruik van benzine als brandstof kan van grote invloed zijn op het milieu. Bovendien is de wereldvoorraad olie niet onuitputtelijk en komt volgens deskundigen in de decennia na 2050 de spreekwoordelijke bodem van de olieput in zicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer