World Series en Belcar in Zolder: Ronderecord moet sneuvelen

Het circuit van Zolder krijgt dit weekend de snelste (en luidruchtigste) auto’s sinds jaren over de vloer. De ‘World Series by Nissan’, een internationaal kampioenschap tussen F3000 en F1, kwam donderdag al testen en zowat alle piloten doken vlotjes onder het huidige ronderecord.

ghouben

Bij de favorieten horen thuisrijder Bas Leinders en ex-F1-vedetten Marc Gene, Enrique Bernoldi en Stéphane Sarrazin. In de schaduw vindt ook de tweede manche van de Belcar plaats, met ook daar hoog bezoek. Toegang is (zo goed als) gratis.

Superfund World Series by Nissan: het enige dat niet deugt aan het nog jonge kampioenschap is de naam, die dan ook nog eens elk jaar wijzigt. Laten we het daarom koppig op Formule Nissan of World Series houden.Voor de rest is alles oké: het kampioenschap is Europa aan het veroveren en lijkt de veel duurdere F3000 stilaan te verdringen.

Identieke chassis, identieke motoren en identieke banden: zet er nog goeie piloten in en je hebt een leuke competitie. Ook op dat vlak zit het goed.Van de jongste kampioenen zijn Fernando Alonso, Marc Gene,Franck Montagny en Pedro De la Rosa actief in de F1, die laatste drie momenteel als testrijder.

Gene en Montagny zijn zondag nog van de partij en nemen het op tegen o.m. oud-F1-rijders Enrique Bernoldi en Stéphane Sarrazin, de snelle Indiër Narain Karthikeyan, de Finse belofte Heikki Kovalainen en thuisrijder Bas Leinders.

Het Vlaamse KTR-team van Kurt Mollekens is van de partij met de Amerikaan Paul Edwards en de Spanjaard Felix Porteiro.

Tenzij het oude wijven regent, heeft één van deze heren zondagavond het nieuwe ronderecord op zijn naam. De te kloppen tijd is de 1’25”91 van Thomas Biaggi in een F3000-bolide, maar Leinders draaide gisteren al een (officieuze) 1’21”540. De FNissan rijdt twee races: een sprintrace en een langere manche met verplichte bandenwissel.

De FNissan is te gast in de tweede supermeeting van het Belgische seizoen, waarin de Belcar voor één keer niet topact, maar wel afsluiter is. Leuk is dat het Franse Paul Belmondo Racing met twee Vipers afzakt tijdens de twee komende Belcar-manches.

Paul Belmondo is de zoon van acteur Jean- Paul Belmondo. Hij reed F1 bij March en Pacific, nam meermaals aan de Dakar deel en runt zijn eigen GT-team, dat van het WK is afgezakt naar het Franse GT-kampioenschap. Aan het stuur zitten zondag enerzijds Marc Duez en Belmondo zelf, anderzijds Vincent Vosse en Pierre-Yves Gosselin.

De snelle Vosse is dus toch weer van de partij, nadat zijn Marcos LM600 vorige race helemaal uitbrandde.Vosse:“Belmondo en Gosselin wilden enerzijds zelf nog eens rijden, en anderzijds Marc en mij een plezier doen.We komen met Vipers die identiek zijn aan de WK-wagens van vorig jaar.Een goed resultaat is mogelijk, want GLPK is verzwakt door de afwezigheid van Anthony Kumpen.”

De twee Belmondo-bolides starten als favoriet tegen de Vipers van GLPK (Kumpen wordt vervangen door Dupont) en de Fin Pertti Kuismanen. Vier Vipers dus tegen één Corvette en een trits Porsches. Titelverdediger Bert Longin, net als Kumpen actief in het WK,laat zich op zijn Posche vervangen door David Hart.

Nog dit: omdat de World Series nieuw en onbekend is, zet Circuit Zolder de deuren wagenwijd open. Inkomkaarten zijn gratis te printen op de website www.circuit-zolder. be.

Timing

Zaterdag

Trainingen vanaf 9 uur.

In de namiddag 2 races:Toyota Yaris Cup om 16.40 uur, Formule Renault 1600 om 17.20 uur.

Zondag

10.05 warm-ups

11.00 Clio Cup race 1

11.45 World Series race 1

12.30 FRenault 1600 race 2

13.10 Yaris Cup race 2

14.15 World Series race 2

15.10 Clio Cup race 2

15.55 Belcar race (125’)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer