Bondsvoorzitter Jan Peeters: "Ik kán niet ingrijpen in Lommel-soap"

“Ik ben kwaad.” Jan Peeters is de kritiek op de houding van de bond in de zaak-Lommel kotsbeu. De bond moet ingrijpen. De bond maakt er een soap van. De bond is veel te laks. De verwijten waren niet min. “Denk je dat ik gelukkig ben met deze situatie?”, zucht Peeters. “Ik sta te popelen om in te grijpen, maar het bondsreglement laat dat niet toe.Als we ons eigen reglement niet respecteren, dan worden we binnen de kortste keren voor de rechtbank gedaagd en verliezen we die zaak.”

ghouben

Woensdagavond genoot Peeters in Manchester nog live van het allermooiste wat modern topvoetbal te bieden heeft, donderdag werd hij pijnlijk geconfronteerd met de zelfkant van het getormenteerde Belgisch voetbal.

“Ik werd in Manchester wakker gebeld met de melding dat Lommel er definitief mee ophield. Ik heb de bondsdiensten navraag laten doen en daaruit bleek dat die berichten niet klopten. De vereffenaar van Lommel heeft om kwart voor één per fax bevestigd dat zijn club alleen voor Moeskroen forfait geeft. En dus is de situatie exact dezelfde als enkele dagen geleden.”

Niet helemaal, want Dirk Vanden Boer, die zich opgeworpen had als leider van de Lommelse reddingsactie, heeft aangegeven dat hij ermee ophoudt.“ Dat speelt voor de bond geen enkele rol”, weerlegt Peeters.“Vanden Boer heeft geen enkele officiële functie en heeft dus geen enkele bevoegdheid. Het enige aanspreekpunt voor de bond bij Lommel is de vereffenaar. En die bevestigde officieel dat voorlopig alleen tegen Moeskroen forfait gegeven wordt.”

En dus grijpt de bond niet in.“Dat kán ook niet”, bitst Peeters. “Elke club heeft het recht om forfait te geven.We moeten ons aan het bondsreglement houden,hé. Zelfs reglement I, 13 (Alle niet in het bondsreglement voorziene gevallen worden door het Uitvoerend Comité beslecht, red.) geeft ons níét de bevoegdheid om in te grijpen, want alle situaties in de zaak-Lommel, zoals forfait en schrapping, zijn wél in het bondsreglement voorzien. Als we daaraan onze voeten vegen, dan daagt één of andere club ons voor de rechtbank en verliezen we die zaak. Zitten we daarop te wachten? Ik krijg regelmatig telefoons van clubleiders die me zeggen Jan, de bond moet iets doen, maar het zijn wel diezelfde clubleiders die ons meteen voor de rechtbank dagen als we iets verkeerd doen. Natuurlijk ben ik niet gelukkig met de situatie, natuurlijk lijkt het allemaal lachwekkend. Maar lachwekkend is geen argument voor de rechtbank, hé. Denk je nu echt dat die 21 leden van het Uitvoerend Comité allemaal niksnutten zijn? Echt, we staan te popelen om in te grijpen, maar als het niet mag, dan mag het niet.”

Volgende week verandert die situatie. “Klopt”, bevestigt Peeters.“Als Lommel dan forfait zou geven, dan heeft het drie opeenvolgende weken forfait gegeven en dan voorziet het bondsreglement dat er meteen ingegrepen kan worden. Als dat gebeurt, roep ik onmiddellijk het Uitvoerend Comité bij elkaar. Eerder kunnen we niks doen.”

Duidelijk is wel dat het bondsreglement niet aangepast is aan de veranderde financiële situatie van het Belgisch voetbal.“We zijn volop bezig om de bondsboeken te hervormen”, aldus Peeters. “De oplossing voor de hele problematiek is volgens mij dat het Uitvoerend Comité meer macht krijgt om in dergelijke gevallen autonoom te beslissen, weliswaar met verantwoording aan de Algemene Vergadering. Maar zo’n hervorming is moeilijk door te voeren.Veel clubs klagen dat ze hun macht moeten afstaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer