104 misdaden opgelost dankzij DNA-databank

Dankzij de DNA-databank die vorig jaar in april is opgericht binnen het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminaliteit (NICC), zijn al 104 misdaden opgelost. Dat zegt An Leriche van het NICC. Maar volgens Leriche werken de parketten in ons land onvoldoende mee. Slechts twee parketten sturen DNA-profielen van veroordeelde criminelen door.

jforier

Het DNA-materiaal is een unieke genetische vingerafdruk. Bij de moord op de twee Duitse kinderen Sonja en Tom heeft de politie DNA-materiaal dat was teruggevonden op de plaats van de misdaad, kunnen linken aan een verdachte die eerder al was veroordeeld voor zedendelicten. Ook in ons land worden zo misdrijven opgelost.

De Belgische gegevensbank bestaat uit twee delen. In een eerste worden alle DNA-stalen verzameld die zijn teruggevonden op de plaatsen van de misdaad zoals haartjes, huidschilfers of sperma. Leriche: "We hebben het voorbije jaar ruim 2.600 stalen verzameld en daarmee zijn 104 misdaden opgelost."

In het tweede bestand worden DNA-profielen verzameld van criminelen die veroordeeld zijn voor zedenfeiten en zware geweldmisdrijven.

Leriche: "We hebben 70 profielen van veroordeelden ontvangen, maar op basis van de misdaadcijfers hadden we eigenlijk meer dan 2.000 profielen verwacht. Het blijkt dat alleen de parketten van Gent en Antwerpen profielen doorsturen, de andere doen dat niet." Het NICC begrijpt niet waarom. Leriche: "We hebben alle parketten voldoende kits bezorgd waarmee ze speeksel kunnen afnemen van de veroordeelden."

De databank aanvullen met DNA van verdachten kan voorlopig níét in België. De wet laat dat niet toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer