Amstel Gold Race: Vinokoerov gunt Boogerd en Italianen geen kans

Het voor de zoveelste keer hertekende parcours van de Amstel Gold Race heeft geen spetterende wedstrijd opgeleverd. Het zwaartepunt met de late beklimming van de Keutenberg en de aankomst op de Cauberg deed de favorieten tot laat in de finale wachten om hun krachten boven te halen. En het was de Kazak Alexander Vinokoerov (Telekom) die zijn laatste krachtinspanning beloond zag. Hij ontsnapte enkele kilometers voor de aankomst uit een selecte kopgroep en hield stand op de Cauberg.

Belga

Publiekslieveling Michael Boogerd, de winnaar van 1999, strandde op de tweede plaats. De andere grote verliezers waren de Italiaanse toppers Danilo Di Luca, Davide Rebellin en Francesco Casagrande. Zij probeerden net als Lance Armstrong de finale te domineren, maar schoten net als de Amerikaan tekort. De anderen in die kopgroep van tien waren Michele Scarponi, Angel Vicioso en Igor Astarloa. Met deze eerste grote overwinning in zijn carrière klopt de 29-jarige Alexander Vinokoerov uit Kazachstan definitief aan de grote poort. Eerder kwam hij in de Wereldbekerkoersen niet dichter dan een tiende plaats in Luik-Bastenaken-Luik van vorig jaar. Hij bekwaamde zich vooral in het winnen van ritten en rittenkoersen. Zo won hij onder andere de Dauphiné Libéré, de Ronde van Duitsland en Parijs-Nice (2 keer).

Met zijn overwinning is ook een einde gekomen aan de overheersing van de Belgen en de Belgische ploegen in de Wereldbeker 2003. Zij speelden in Nederlands Limburg geen rol van betekenis. Voor Peter Van Petegem was de Keutenberg als voorlaatste van 31 hindernissen te zwaar. Frank Vandenbroucke kende pech op de Eyzerbosweg en keerde Verbrugghe nog zijn kans maar zijn aanvalspoging kende geen succes.

Peter Van Petegem sprokkelde in 'Nederlands mooiste' geen punten voor de Wereldbeker maar blijft wel ruim leider met 200 punten. De Italiaan Dario Pieri is tweede met 117 punten. Paolo Bettini en Alexander Vinokoerov staan allebei met 100 punten op de derde plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer