Minister al-Sahaf ontpopt zich tot internetster

Over het lot van de Iraakse minister van Informatie Mohammed Saïd al-Sahaf mag dan nog veel onduidelijkheid bestaan, op het internet krijgt de Iraakse minister steeds meer de allure van een cult-figuur. In de afgelopen weken werden tientallen websites en 'fanpages' ter ere van de Iraakse Informatieminister opgericht.

Belga

Zo is op de website "welovetheiraqiinformationminister.com" een uitgebreide verzameling bekende quotes van al-Sahaf bijeengebracht. Daaronder zijn uitspraken: "Er zijn geen Amerikaanse soldaten in Bagdad. Nooit", "Wees gerust, Bagdad is veilig, beschermd" en "We gaan hen allemaal vernietigen". Daarnaast staan er ook fictieve uitspraken van de Iraakse minister over de slag bij Waterloo en de landing van de geallieerden in Normandië. Verder wordt er al druk gespeculeerd welke Hollywoordster de rol van al-Sahaf op zich zal nemen bij de verfilming van het leven van de minister. Een bezoeker van de site lanceerde het voorstel om van 'al-Sahaf' ook een werkwoord te maken met de betekenis "zo uitdagend mogelijk liegen".

Ook op talrijke andere recente sites, zoals croqueweb.com/fan, www.kosso.com/wtwnn en www.futuria.com/wacki, staan uitspraken, filmpjes, foto's en spelletjes met al-Sahaf in de hoofdrol. De al-Sahaf-gekte neemt ook naast het internet steeds grotere vormen aan. Zo hebben een vijfhondetal Britten een petitie getekend om al-Sahaf een eigen televisieprogramma op de Britse omroep te laten presenteren. En t-shirts met hoofd van de Iraakse minister en de bijhorende tekst "We are in control" gaan naar verluidt vlot over de Britse toonbanken.

Volgens de Britse zender BBC zijn er inmiddels ook al sprekende al-Sahaf poppen te verkrijgen. De pop zegt: "we hebben alles onder controle" en "ze zullen allemaal sterven". Een Amerikaanse speelgoedfabrikant verkoopt de sprekende poppen tegen 33 euro. De Amerikaanse onderneming bracht voorheen ook al een "gekke Saddam" en een "babbelende Osama" op de markt.

De Iraakse minister zelf is ondertussen nog steeds spoorloos. De Iraanse krant Mardom Salari meldde dat al-Sahaf zelfmoord zou gepleegd hebben, maar dat bericht werd nog niet officieel bevestigd. Het Witte Huis is ervan overtuigd dat hij mee met de andere Iraakse leiders naar Syrië is gevlucht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer