Eigen Wurst eerst: VS-vrijheidsfrieten lichtjes besmettelijk

Het Amerikaanse idee, de frietjes voor de vroede heren en dames van het Congres in een patriottisch en anti-Frans streven tot 'freedom fries' (vrijheidsfrieten) te herdopen, krijgt, zoals zovele weldaden van de USA, navolging aan de overkant van de Atlantische Oceaan, al bakken de Duitsers hun frieten eigenlijk nog bruiner. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel krijgen de al even vroede heren en dames die deel uitmaken van de Bundestag, het Duitse parlement, vanaf 1 mei in het restaurant van de volksvertegenwoordiging enkel nog eten en drinken uit de Heimat voorgeschoteld.

Belga

BR>

De achterliggende idee, zegt Jan Becker van het cateringbedrijf dat het Dachgarten- en Abgeordnetenrestaurant én de cafetaria van de Bundestag van spijs en drank voorziet, is dat "ook de gastronomie in de Bundestag de Bondsrepubliek moet vertegenwoordigen". Het stoutmoedige Heimat-culinaire denken is het consequente gevolg van denkwerk van de parlementaire "onderzoekscommissie wijn", voorgezeten door de van vaderlandsliefde overborrelende CDU-politica Julia Klöckner, een zelfverklaarde oenologe. Vooreerst werd overgeschakeld naar "enkel nog Duitse wijn"; eerlang wordt het gehele gastronomische gamma bestreken.

Concreet betekent dit, onder andere, dat grappa en cognac van de dranklijst worden geschrapt, dat de Argentijnse steak wordt vervangen door Brandenburgs rund en dat het toetje ananas omgetoverd wordt tot een Duitse (zure) appel. Na de etnische voedselzuivering blijven enkel nog de exotische dranken thee en koffie overeind.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer