Boodschap van gedeporteerden na 59 jaar teruggevonden

Een geschreven boodschap die 59 jaar geleden door twee mannen in een concentratiekamp in een fles werd verborgen, is woensdag bij restauratiewerken in het kamp in Berlijn gevonden.

Belga

BR>

"De fles viel uit de muur en viel voor de voeten van de werklui", zei het hoofd van het kamp, Günter Morsch. In de fles zat een brief met een beschrijving van de pijnlijke ervaring van de twee gedeporteerden. "Ze hebben mijn ziel nog niet kapotgemaakt", schrijft een van de gevangenen in het bericht, dat de datum 14 april 1944 draagt.

De twee gevangenen, een Pool en een Duitser, hoopten dat de nazi's verslagen zouden worden. Historici ontdekten dat beiden nog in leven waren toen de geallieerden het kamp in 1945 bevrijdden. De Duitser overleed in de jaren 1980. Zijn weduwe is op de hoogte gebracht van de boodschap van haar echtgenoot.

Het laatste dat bekend is over de Pool, is dat hij emigreerde naar de Verenigde Staten of Canada. De muur waarin de fles werd gevonden, maakte deel uit van de wapenkamer van de commandant van het concentratiekamp. Dit gedeelte is nu toegankelijk gemaakt voor het publiek. Het kamp moet hen waarschuwen voor het gevaar van totalitaire regimes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer