Paus roept in Paasboodschap op tot vrede in Irak

Paus Johannes Paulus II heeft zondag in zijn Paasboodschap opgeroepen tot vrede in Irak, in het Midden-Oosten en in alle regio's waar "vergeten conflicten" woeden teneinde een "dramatische botsing tussen culturen en godsdiensten" te vermijden.

Belga

De Irakezen moeten met steun van de internationale gemeenschap zelf de heropbouw van hun land in handen kunnen nemen, zei Johannes Paulus II. De paus riep ook op tot vrede in het Heilig Land en in alle landen waar "vergeten oorlogen" woeden. De paus wees ook op de conflicten in Afrika. "Afrika mag niet aan zijn lot worden overgelaten", aldus de Kerkvorst. De paus wees ook op de conflicten in Azië en Latijns-Amerika, "continenten die me nauw aan het hart liggen".

"Verbreek de keten van de haat die de wereld verdeelt", zei de paus. Ware vrede kan volgens hem enkel gebaseerd zijn op liefde, gerechtigheid en waarheid. Tijdens zijn toespraak citeerde de paus ook uit de encycliek "Pacem in Terris" (Vrede op Aarde) van Johannes XXIII die precies veertig jaar geleden verscheen en niets aan actualuteit heeft ingeboet.

De toespraak van de 82-jarige paus werd herhaaldelijk onderbroken door applaus van de 50.000 gelovigen en toeristen die op het Sint- Pietersplein waren samengestroomd. Na zijn toespraak sprak de paus paaswensen uit in vele talen, ook in het Nederlands. De zegen aan stad en wereld "urbi et orbi" werd live uitgezonden door 53 televisiestations van over de hele wereld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer