SARS: WHO-experten in Shanghai gearriveerd

In de Chinese stad Shanghai zijn maandag zes experten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gearriveerd om de mysterieuze longziekte SARS op te helderen. De onderzoekers zullen tijdens hun vierdaags bezoek aan Shanghai ontmoetingen hebben met de gezondheidsdiensten van de stad. Ze zullen ook ziekenhuizen, universiteiten en controlecentra inspecteren. Tot vrijdag waren in Shanghai maar twee gevallen van SARS bekend. Volgens een lokaal dagblad zouden er in de stad nog eens negen nieuwe besmettingen bijgekomen zijn.

Belga

In de hoofdstad Peking werd de balans van de mysterieuze longziekte zondag sterk naar boven herzien - van 37 naar 346 gevallen. Het dodenaantal werd opgetrokken van 4 naar 18. Maandag zijn in vier Chinese provincies weer nieuwe gevallen van SARS bekendgemaakt. Ook bezweken opnieuw twee mensen aan de ziekte.

Inmiddels is in China een test geïntroduceerd die toelaat om SARS binnen het uur op te sporen, meldt het agentschap Nieuw China maandag. De test zoekt naar de aanwezigheid van een bepaald type van antilichaampjes die het menselijk organisme aanmaakt als antwoord op de besmetting met het SARS-virus. Volgens het Chinese nieuwsagentschap zou de test binnen dit en een week in heel China te verkrijgen zijn.

In Singapore hebben de gezondheidsdiensten alle 2.500 werknemers van een groothandel in groenten onder quarantaine geplaatst, nadat drie medewerkers besmet raakten met de longziekte. De handelszaak is gesloten. Met de maatregel wil Singapore de verdere verspreiding van het SARS-virus tegengaan. In de voorbije vijf weken werden in Singapore al meer dan 1.500 mensen voor tien dagen thuis onder quarantaine geplaatst. Singapore telt 178 SARS-gevallen. Zestien mensen bezweken aan de ziekte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer