Israël wil meer internationale druk op Arafat

De Israëlische minister van Defensie Shaoel Mofaz heeft de internationale gemeenschap maandag opgeroepen druk uit de oefenen op de Palestijnse president Yasser Arafat om een nieuwe Palestijnse regering onder leiding van Mahmoed Abbas (Aboe Mazen) te aanvaarden.

Belga

"Ik hoop dat de Verenigde Staten en Europa druk uitoefenen opdat de Palestijnen een nieuwe leiding zouden krijgen die ver afstaat van geweld", zei Mofas op de radio. "Door de formatie van een Palestijns kabinet te hinderen, bewijst Arafat nogmaals dat hij tegen verandering gekant is", klonk het.

In tegenstelling tot Arafat, wordt de als premier aangeduide Aboe Mazen door Israël als een waardevolle gesprekspartner beschouwd, rekening houdend met zijn bereidwilligheid om het geweld in het Midden-Oosten in te dijken. Uit recente peilingen blijkt echter dat Mazen bij de Palestijnse bevolking minder populair is. De premier dreigde zondag nog met ontslag omdat het uitstel om een regering te vormen was afgelopen. Dat gebeurde na een ruzie tussen de premier en Arafat over de keuze van de toekomstige Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer