Overleg over mogelijke vaccinatie in dierentuinen

Gedelegeerd bestuurder van het FAVV, Piet Vanthemsche, preciseerde na afloop van de persbriefing op het kabinet-Tavernier nog dat ook overlegd wordt met de erkende dierentuinen over een mogelijke vaccinatie van enkele zeldzame, geïdentificeerde, vogels. "We bekijken of vaccinatie hier bruikbaar is", luidt het. Een algemene vaccinatie van de economische kippenhouderij blijft hij uitsluiten. "Dat is onuitvoerbaar. Bovendien is het bestaand vaccin niet waterdicht en bevorder je de overdracht van het virus door het intens contact met het pluimvee. Dit is dus niet aan de orde".

Belga

Voor alle duidelijkheid wees Vanthemsche er ook op dat de griepprik die de betrokkenen bij ruimingen dezer dagen krijgen, bedoeld is tegen de menselijke griep, dus niet tegen het vogelpestvirus (de kippengriep). "Het moet vermijden dat iemand die zou gevat worden door het vogelpestvirus op hetzelfde moment de gewone griep zou kunnen krijgen".

Wetenschappers vrezen in zo'n geval dat de twee griepvirustypes een nieuw en gevaarlijk virus zouden kunnen doen ontstaan. Voor de dood van een Nederlandse dierenarts aan (hoogstwaarschijnlijk) vogelpest vorige week, was alleen maar bekend dat het vogelpestvirus bij de mens tot een oogaandoening kan lijden. Vanthemsche had weet van één iemand die vandaag/maandag zijn huisarts zou raadplegen met vermoedelijk een oogontsteking als gevolg van het vogelpestvirus. Meer informatie was er nog niet over bekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer