Vervoer kippen onder strenge voorwaarden toegelaten

Maandag vanaf 16 uur, is in heel België het vervoer van slachtkippen naar slachthuizen, van consumptie-eieren en van andere dieren opnieuw toegelaten. In enkele Limburgse gebieden gelden er wel beperkingen.

Belga

De versoepeling van de maatregelen, vooral met het oog op het dierenwelzijn, werd maandag verduidelijkt door minister van Volksgezondheid, Jef Tavernier, en gedelegeerd bestuurder van het Federale Voedselagentschap, Piet Vanthemsche. Maandagnamiddag wordt de nationale standstill dus sterk afgezwakt. In heel België, met uitzondering van de afgebakende gebieden in Limburg (waar al 3 haarden van vogelpest zijn vastgesteld), mogen pluimveehouders hun slachtrijpe kippen opnieuw naar het slachthuis brengen. "Zo kunnen de slachthuizen vanaf morgen/dinsdag opnieuw draaien", zegt Vanthemsche. Ook de consumptie-eieren mogen bij de bedrijven opgehaald worden. Gemengde bedrijven (met pluimvee) mogen ook opnieuw andere dieren (paarden, runderen, etc) vervoeren.

In de bufferzone (de afgebakende zone die het verst ligt van de haarden) mogen slachtkippen naar een slachthuis binnen de zone worden gebracht. Consumptie-eieren moeten de pluimveehouders naar een verzamelpunt binnen de zone brengen. Van hieruit zullen ze dan over de winkels verspreid worden. Het vervoer van andere dieren is alleen toegelaten naar het slachthuis.

In de kleinere toezichtszone geldt dezelfde regeling als in de bufferzone, met uitzondering van het wegbrengen van slachtrijpe kippen. Dat mag nog niet. Het wegbrengen van dieren en eieren kan alleen mits het naleven van strenge hygiënische voorwaarden. Voor het vervoer van de slachtkippen moet een dierenarts toelating geven. Bij het transport van eieren moet het verpakkingsmateriaal voldoende veilig zijn. Personen, voertuigen en materialen die in contact kunnen komen met pluimvee, moeten voldoende ontsmet en gereinigd worden.

"De versoepeling werd genomen omwille van redenen van dierenwelzijn", legt Vanthemsche uit. De sector had hier maandag nog eens om gevraagd. In heel wat pluimveebedrijven worden de kippen immers te dik en op die manier meer vatbaar voor ziekten. "Maar de beperkingen zijn noodzakelijk om de uitbreiding van het virus tegen te gaan", luidt het. Vanthemsche wees er ook op dat de versoepeling eigenlijk eind vorige week al in het voorzuitzicht was gesteld, in overleg met de landbouworganisaties.

De versoepeling was mogelijk omdat er op dit moment noch binnen noch buiten de afgebakende zones ernstige verdenkingen van vogelpest zijn. "Het betekent niet dat alle problemen voorbij zijn. We blijven erg waakzaam", benadrukte minister Tavernier.

De ruimingen van zo'n 400.000 stuks pluimvee in Kinrooi en Hamont worden vandaag/maandag voortgezet. Maandagavond of dinsdagvoormiddag zou de operatie moeten afgerond zijn, hoopt Vanthemsche. In Hamont is een privé-firma ingezet om de ruimingscapaciteit op te voeren. "Zondag veroorzaakte dit enkele opstartproblemen, maar we lossen die zo snel mogelijk op", aldus nog Vanthemsche.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer