Peiling VRT/De Standaard: VLD wordt grootste partij

De VLD wordt bij de federale verkiezingen op 18 mei de grootste partij. Dat blijkt uit de nieuwe driemaandelijkse peiling van De Standaard en de VRT. Met 26,4 procent stijgt de VLD 2 procent tegenover vorige peilingen. De CD&V trappelt met 23,7 procent ter plaatse, net zoals SP.A-Spirit met 19,1 procent. Het Blok verliest heel licht. Agalev zakt verder weg en haalt nog 8,8 procent.

Belga

BR>

Een aantal partijen dreigt de kiesdrempel niet te halen. De NV-A blijft hangen op 4,1 procent. Het Liberaal Appel haalt 2,1 procent, maar komt in de provincie Antwerpen dichtbij de kiesdrempel van 5 procent. Slechts 0,8 procent zou op Vivant stemmen en 0,2 procent op Resist.

Eén ondervraagde op twaalf weigerde zijn stemvoorkeur mee te delen. De anderen werd gevraagd hoe zeker ze zijn van hun keuze. De helft van de CD&V en SP.A-"kiezers" zijn nu al overtuigd van hun stem. Bij de VLD is dat slechts 35 procent. Vlaams Blok en de N-VA hebben traditioneel een erg overtuigde achterban.

In totaal werden 1.022 Vlamingen telefonisch geïnterviewd. De peiling werd in de tweede helft van maart georganiseerd. Dat was gedurende de Antwerpse crisis en tijdens het begin van de Iraakse oorlog. Het Vlaams Blok lijkt uit die Antwerpse crisis niet te winnen. Evenmin lijkt het harde Belgische standpunt tegen de oorlog in Irak de VLD te bevoordelen. De persoonlijke populariteit van premier Verhofstadt (VLD) stijgt immers niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer