Van Grembergen werkt aan omzendbrief kadastraal inkomen

Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen bereidt momenteel een omzendbrief voor de gemeenten voor die belastingen heffen op basis van het kadastraal inkomen van hun inwoners. De omzendbrief zal volgende week vrijdag op de ministerraad besproken worden. Dat heeft de minister vrijdag laten weten, na afloop van een onderhoud met de afgevaardigden van de gemeenten Lanaken, Bilzen, Bocholt, Heusden-Zolder en Voeren.

Belga

BR>

Deze gemeenten heffen belastingen op basis van het kadastraal inkomen van hun inwoners. Volgens een recent arrest van de Raad van State (RvS) is dit echter onwettig. De RvS verklaarde enkele weken geleden de algemene gemeentebelasting die Lanaken als eerste Vlaamse gemeente sedert 1989 op basis van het kadastraal inkomen van zijn inwoners int, nietig.

Door het arrest dreigt Lanaken opgezadeld te worden met een financiële kater van ettelijke miljoenen euro's gezien de belastinggelden die in de periode 1995-2000 werden geïnd, terugbetaald dienen te worden. De gemeente Heudsen-Zolder adviseerde zijn inwoners daarom al om de belastingen op basis van het kadastraal inkomen niet te betalen zolang er niet meer duidelijkheid van de regering kwam over de wettelijkheid van het belastingsstelsel.

Ook de andere gemeenten zijn er niet gerust in. Daarom hadden ze vrijdag samen met een afgevaardigde van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten een afspraak met Van Grembergen en het kabinet van federaal minister van Financiën Didier Reynders. Volgens burgemeester Huub Broers van Voeren leverde dat overleg evenwel weinig resultaten op. "We hebben niet meer duidelijkheid gekregen over de wettelijkheid van het belastingstelsel. Wanneer burgers het belastingreglement aanvechten, worden de gemeenten door het arrest van de RvS voor voldongen feiten geplaatst en dreigen ze in ernstige financiële problemen te geraken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer