Van Gool wil beter toegankelijke stemlokalen

Regeringscommissaris voor Sociale Zaken Greet Van Gool (sp.a) wil dat de stemlokalen toegankelijker worden voor mensen met een handicap of mensen die slecht te been zijn. Ze stelt daarvoor een aantal extra maatregelen voor: stembureaus moeten waar nodig voorzien zijn van hellingsbanen en er moeten extra parkeerplaatsen komen voor mensen met beperkte mobiliteit.

Belga

Uit een studie van de provincie Antwerpen blijkt dat drie op vier scholen zonder hulp niet toegankelijk zijn voor personen met een handicap. De meeste stembureaus bevinden zich in scholen. Nu al is het verplicht om in één op de vijf stemlokalen een aangepast stemhokje te voorzien, maar de toegang tot de stemlokalen blijft volgens Van Gool dikwijls een probleem.

Van Gool stelde daarvoor donderdag een aantal bijkomende maatregelen voor. Ze wil toegankelijkheidsassistenten inzetten die ervoor moeten zorgen dat minder mobiele mensen in het stemhokje geraken. Verder wil ze dat er, waar nodig, hellingsbanen komen en dat er voldoende speciale parkeerplaatsen zijn voor mensen met een handicap.

Een ander probleem is volgens de regeringscommissaris dat van de "rustende stemmen" bij oudere mensen die slecht te been zijn of in een rusthuis zijn opgenomen. Van Gool heeft een aantal suggesties klaar voor rusthuizen en gemeentebesturen om ervoor te zorgen dat deze mensen niet "automatisch" wegblijven uit het stemlokaal. Gemeentebesturen zouden volgens Van Gool gratis belbussen of andere goedkope vervoermiddelen kunnen inzetten of rusthuizen kunnen zelf voor georganiseerd vervoer naar het stemlokaal zorgen. Op langere termijn wil Van Gool dat in grotere rusthuizen en dienstencentra een stemlokaal wordt ingericht. De regeringscommissaris wil ook nagaan of deze mensen in de toekomst niet kunnen stemmen per brief, zoals dat nu al bij de Belgen in het buitenland het geval is.

Om de toegankelijkheid van de stemlokalen te testen, roept Van Gool de "gespecialiseerde verenigingen" op om op de dag van de verkiezingen een "acces poll" te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer