Shirley Temple wordt 75

"Het contactadres van Shirley Temple staat niet meer in ons bestand", zegt een medewerkster van het toneelgezelschap in Los Angeles waar bijna alle beroemde acteurs geregistreerd zijn. Het is tenslotte al 50 jaar geleden dat de Hollywoodster nog voor de camera stond.

Belga

BR>

Shirley Temple acteerde in meer dan 40 films, waarvan de meeste ingeblikt werden nog vóór ze tien jaar was. Als zesjarig meisje kon ze al met een Oscar spelen. Vanaf 1935 was ze enkele jaren lang de best betaalde ster van Hollywood. Fans noemde haar "het beste kleine meisje ter wereld". Woensdag 23 april viert ze haar vijfenzeventigste verjaardag.

"Ik wilde me vooral amuseren tijdens de opnames", herinnerde Temple zich in een interview met het tijdschrift San Francisco Chronicle. Het grijs geworden kindsterretje moest ook zelf leren omgaan met de druk van het beroemd zijn, want "toen was er nog geen psychologische begeleiding". Het "lieve kleine" meisje met de krullenbol werd op vierjarige leeftijd ontdekt door een talentscout tijdens haar dansles. Vandaag heeft ze zelf kinderen en kleinkinderen en is ze al 50 jaar getrouwd met een zakenman uit San Francisco, waar ze ook woont, ver van de glamour van Hollywood.

Andere kindsterretjes vielen na vroege roem in een zwart gat, maar Shirley verging het anders. Sinds Temple heeft geen enkel kind zoveel succes gehad op het witte doek. Op het hoogtepunt van haar carrière vielen er dagelijks zo'n 2.000 brieven van fans in haar bus en moest ze zich verstoppen voor "krullenjagers" die het op haar lokken gemunt hadden. Met kassuccessen als "The Littlest Rebel", "Wee Willie Winkie", "Stand up and Cheer" en "Poor, Little Rich Girl" speelde ze voor studio 20th Century Fox meer dan 30 miljoen dollar winst bijeen en redde de studio zo van een bankroet. Ook als reclamesterretje verdiende Shirley met spots voor poppen, haarmiddelen en zeep een vermogen voor haar en haar trotse ouders.

Zelfs president Franklin Delano Roosevelt viel voor de charmes van Shirley en bedankte haar dat ze "Amerika met een lach door de depressie hielp". Maar het lachen verging de twaalfjarige actrice toen haar vierenveertigste film "The Blue Bird" (1940) flopte en er zo een einde kwam aan haar kindercarrière.

Later probeerde ze met de prent "Honeymoon" (1946) haar plaats in de filmwereld weer te veroveren, maar het wilde niet meer lukken. Bij de opnames van haar laatste film, de John Ford-westernklassieker "Fort Apache" (1948) met Henry Fonda en John Wayne in de hoofdrollen, werd Shirley verliefd op acteur John Agar en ze trouwden. Toen ze zich uit de filmbusiness terugtrok, liep echter ook haar huwelijk stuk.

In 1950 trad Temple in het huwelijksbootje met haar huidige echtgenoot, zakenman Charles A. Black. Naast haar rol als huisvrouw en moeder in een villa in een voorstad van San Francisco, nam ze er al snel een extra taak bij. Via allerlei sociale activiteiten stapte ze in de politiek. Als geëngageerde Republikeinse stelde ze zich in 1967 kandidaat voor een zitje in het Amerikaanse Congres, maar ze viel nipt uit de boot. President Richard 'Tricky Dick' Nixon stelde haar aan als VN-ambassadrice, president Gerald Ford als Amerikaans ambassadrice in Ghana. Onder George Bush I werd ze in 1989 ambassadrice in het toenmalige Tsjechoslovakije.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer