Journalist José Masschelin verwezen naar correctionele

Gerechtsjournalist José Masschelin van de krant Het Laatste Nieuws is vrijdag door de Gentse raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank. Hij moet terechtstaan op beschuldiging van misbruik van het inzagerecht. Ook de ouders van een seksueel misbruikt jongetje die de journalist inzage zouden hebben gegeven van onderzoeksgegevens, worden vervolgd.

Belga

Masschelin zat vorig jaar enkele dagen in voorarrest nadat Joop Schafthuizen, de van pedoseks beschuldigde vriend van schrijver Gerard Reve, tegen hem een klacht had ingediend. De journalist had in een artikel geciteerd uit het psychiatrische verslag in Schafthuizens onderzoeksdossier. Op misbruik van het inzagerecht staat een maximumstraf van 1 jaar cel.

Vrijdag oordeelde de raadkamer dat er voldoende aanwijzingen van schuld zijn. Meester Diependaele, de raadsman van Masschelin, had de buitenvervolgingstelling gepleit.

Echt verrast door de uitspraak is de journalist niet. "Iedereen die vervolgd wordt, zou natuurlijk gelukkig zijn met een buitenvervolgingstelling, maar we kunnen moeilijk ontkennen dat wij over informatie beschikten uit het strafonderzoek. Want dat stond gewoon in de krant. De vraag is: was dit een misdrijf?".

"Het enige wat ik daarop kan zeggen, is dat het niet onze intentie was te schaden, maar informatie te verstrekken over een gerechtelijk dossier dat zelfs de koning heeft beroerd. Bovendien had Schafthuizen op dat moment zelf al de feiten bekend. Ook in het publiek. Dus het vermoeden van onschuld was er niet meer."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer