'Saddam overleden bij bombardement op Bagdad'

De voormalige Iraakse leider Saddam Hussein is op 7 april tijdens een bombardement op Bagdad overleden. Dat zegt de Iraakse ambassadeur in Servië-Montenegro, Sami Sadoun, jarenlang de rechterhand van de Iraakse vice-premier Tariq Aziz.

AP Ned

BR>

Volgens Sadoun viel na 7 april alle communicatie met de Iraakse regering stil. Die dag gooiden Amerikaanse bommenwerpers vier 'bunker-busters', zeer zware bommen, op een restaurant in een woonwijk in Bagdad waar Saddam, volgens de informatie waar de Amerikanen zich op baseerden, op dat moment een ontmoeting had met zijn zoons.

"Na dat bombardement viel niet alleen de communicatie met de regering stil, maar leken ook de Republikeinse Garde en het leger stuurloos", aldus Sadoun, die zegt dat het verzet in Bagdad veel heftiger zou zijn geweest als Saddam nog zou hebben geleefd toen de Amerikanen de Iraakse hoofdstad binnentrokken. Volgens de ambassadeur is waarschijnlijk ook Tariq Aziz omgekomen bij de bombardementen op Bagdad.

De Arabische televisiezender Abu Dhabi TV heeft overigens vrijdag video-opnames en een toespraak van Saddam uitgezonden, die op 9 april gemaakt zouden zijn in Bagdad, twee dagen na het liquidatie-bombardement op de Iraakse leider.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer