Vier jongeren trekken spoor van vernieling in Heusden-Zolder

Donderdagavond bleven de klachten over vandalisme in Heusden binnenlopen bij de lokale politie. Dat brengt het totale aantal schadegevallen op goed 40. De vier vandalen legden een traject af van wel 5 kilometer. Na tips van buurtbewoners en een toevallige controle van de politie werden de jongens ontmaskerd. Er werd een pv tegen hen opgesteld.

ghouben

De vier jongeren - twee 18-jarigen en de anderen nog net geen 18 - trokken een spoor van vernieling door Heusden- centrum. Brievenbussen werden omgeduwd, zitbanken omvergegooid, bloemen en planten uitgetrokken, klinkers en sierstenen tegen de vlakte gesmeten. Hun vernieltocht begon vermoedelijk rond 2 uur ‘s nachts in de Schootstraat.

Over een afstand van 5 kilometer haalden zij de ene vandalenstreek na de andere uit. Ook op de terugweg was hun vernielzucht nog niet uitgewerkt. De jongens wandelden via de Schootstraat naar de Kruiswegstraat en dan via de Nicolaïstraat en de Kloosterstraat naar de Brugstraat.

Daar staken ze over en wandelden ze verder tot aan de Geenrijt.Vanaf hier gebeurden de meeste vandalenstreken. Vooral de Merelstraat en de Schaapsweg waren het mikpunt. Op sommige plaatsen hadden de inwoners geluiden gehoord, enkelen hadden de vier zelfs herkend.

De meeste slachtoffers hadden niets in de gaten. Benny Lemmens uit de Schaapsweg vond ‘s morgens zijn brievenbus op de grond en de ruitenwisser van zijn auto lag in de tuin. “Toen ik aangifte ging doen bij de politie zag ik welke vernielingen zij aangericht hadden in de Merelstraat,” vertelt hij. “Overal lagen brievenbussen op de grond, werden planten uitgetrokken, klinkers lagen verspreid op het gras en zelfs bloemen lagen op de straat. Een beetje verder moesten de verkeersborden er zelfs aan geloven.”

Ook Louis Timmers uit de Schaapsweg keek raar op toen hij zijn zitbank ondersteboven terugvond en zijn brievenbus blijkbaar pootjes had gekregen. Ook enkele sierstenen werden omgeduwd.“Wij haalden vroeger ook wel streken uit,”zegt hij.“Maar nu zijn ze toch wel serieus over de schreef gegaan.”

De vier jongeren werden ‘s morgens vrijwel onmiddellijk na de eerste aangiften geïdentificeerd. De nachtpatrouille had het viertal immers toevallig gecontroleerd toen zij nog onderweg waren. Op dat moment had de lokale politie geen weet van de aangerichte schade.Toen op het politiecommissariaat de eerste klachten binnenkwamen, werd onmiddellijk het verband gelegd.

“De jongens hebben bekentenissen afgelegd. Wij hebben de ouders ook op de hoogte gebracht.Na verhoor mochten de jongeren beschikken,” vertelt zonechef Geert Luypaert.Tegen hen is proces-verbaal opgesteld.

De politie tilt zwaar aan de gepleegde feiten. “De bestrijding van de overlast van jongeren is als prioriteit naar voren geschoven in ons zonaal veiligheidsplan. Wij vermelden dat boven op het pv van de jongeren. Het parket zal daar dan extra aandacht aan besteden bij de behandeling van de zaak,” stelt hoofdcommissaris Luypaert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer