VDAB zoekt 300 plukkers

De VDAB heeft op dit moment al 300 vacatures voor plukkers en daar zullen er nog bijkomen. De dienst roept nu via een spotje op TVL mensen op om te plukken. “Je kan hier in één seizoen tot 3.000 euro netto mee verdienen,” zegt Johnny Nelissen, directeur van VDAB Zuid-Limburg.Werklozen, gepensioneerden, studenten, iedereen mag plukken.

ghouben

Wie dit seizoen het fruit zal plukken, is niet duidelijk.Tot vorig jaar konden de fruitboeren nog een beroep doen op de mensen zonder papieren die in hun regularisatieperiode zaten. Maar die mensen hebben intussen hun papieren en kijken dus uit naar een voltijdse job.Wie al goed en wel door de eerste fase van zijn asielprocedure is, kan sinds 1 april met zijn eigen arbeidskaart ook overal aan het werk.

Dus ook die mensen zullen niet vanzelf in de tuinbouw belanden. Als je weet dat tot vorig jaar meer dan de helft van de 35.000 seizoensarbeiders in de Belgische tuinbouw buitenlander was, dan begrijp je dat ze daar nu met een groot probleem zitten.

“Om dat tekort op te vangen,hebben we nu dus een regeling om mensen van buiten de Europese unie aan het werk te zetten,”zegt Chris Botterman van de Boerenbond.“De eerste Polen en Roemenen zullen tegen eind april hier zijn.”

Maar de fruitboeren mogen die niet-EU’ers alleen maar inschakelen als ze hier geen plukkers vinden. Vandaar de actie van de VDAB dus. Bovendien moeten de fruitboeren die mensen ook nog eens onderdak en de heenreis aanbieden. Zo makkelijk is dat dus allemaal niet.

“Vroeger had je meer jobstudenten, maar die kiezen nu voor andere vakantiejobs waar ze blijkbaar meer verdienen,” weet Botterman. Nochtans kan je in de fruitpluk - als je het een heel seizoen uitzingt - 3.000 euro netto verdienen.

Je krijgt namelijk 6,70 bruto per uur,maar per dag gaat daar maar 1,51 euro aan sociale bijdragen af. Als je 7 uur werkt, hou je daarvan netto 45 euro over. Per maand heb je dus een goeie 1.000 euro netto, heeft de VDAB uitgerekend. En aangezien je 65 dagen per jaar mag plukken, kun je dus 3.000 euro netto verdienen.

In het spotje voor TVL voert Johnny Put een plukster op die na haar eerste plukseizoen vast aan de slag kon bij een fruitteler. De dame werkt nu in een brandschone serre en hoeft zich niet eens te bukken om de aardbeien te plukken. Maar zo gaat het in de praktijk vaak niet. Het gros van de aardbeien groeit hier nog in volle grond en om die van de plantjes los te krijgen, moet je nu eenmaal hurken. “Maar ook in die mooie serres zoeken ze plukkers,” zegt de VDAB.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer