Turkije gaat door met politieke hervormingen voor EU-lidmaatschap

Turkije houdt vast aan het politiek-economische hervormingsbeleid dat het land het lidmaatschap van de Europese Unie moet opleveren. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Abdullah Gul dinsdag gezegd na afloop van een onderhoud met eurocommissaris Günter Verheugen, die belast is met de uitbreiding van de EU.

AP Ned

De Europese Commissie stelt eind dit jaar vast of Turkije voldoet aan de voorwaarden voor toetreding tot de Unie. Als het licht op groen gaat, zullen de onderhandelingen daarover uiterlijk begin 2005 van start gaan.

De EU heeft de afgelopen jaren kritiek geuit op het Turkse politieke stelsel omdat het leger te veel macht zou hebben. Ook wil Brussel dat de Turkse regering maatregelen neemt om de discriminatie van de Koerden tegen te gaan en een einde maakt aan folteringen in politiecellen en gevangenissen, die volgens mensenrechtengroeperingen nog steeds op grote schaal plaatsvinden.

Gul zei dat de regering van premier Recep Tayyip Erdogan op korte termijn wetgeving in zal dienen bij het parlement die alle obstakels voor een Turks lidmaatschap van de EU wegneemt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer