EU veroordeelt optreden Castro tegen dissidenten

De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie hebben maandag de regering van de Cubaanse president Fidel Castro veroordeeld voor het optreden tegen dissidenten en de executie van drie mannen die een veerboot hadden gekaapt om naar de VS te vluchten.

AP Ned

"Deze jongste ontwikkelingen die een verdere verslechtering van de mensenrechtensituatie in Cuba markeren, zullen van invloed zijn op de verhouding van de EU met Cuba en de vooruitzichten op meer samenwerking", aldus de ministers, die voorts oproepen tot de onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen.

De EU beraadt zich momenteel op een Cubaans verzoek om te mogen toetreden tot een handelspact met 77 ontwikkelingslanden. Behalve de executies, die kennelijk bedoeld waren om andere Cubanen ervan te weerhouden vliegtuigen of boten te kapen om naar Amerika te vluchten, hebben de Cubaanse autoriteiten onlangs minstens 75 leden van de oppositie opgepakt en laten veroordelen tot gevangenisstraffen van 15 tot 27 jaar.

Ook Mexico heeft maandag de executies in Cuba veroordeeld. Mexico is zelf tegen de doodstraf. Het is nog niet bekend of Mexico een dezer dagen bij de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Genève zal stemmen voor een resolutie om een expert naar Cuba te sturen. De Mexicaanse minister van buitenlandse zaken Luis Ernesto heeft vorige week in Madrid gezegd dat hij "verontrust" was over de mensenrechtenschendingen in Cuba.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer