Belastingen hét verkiezingsthema voor 49 pct van Vlamingen

Bijna de helft van de Vlamingen vindt belastingen hét belangrijkste politieke thema. Dat blijkt uit een rondvraging die de VTM-nieuwsdienst bij 1.153 Vlamingen deed. 49 procent onder hen noemt belasting als het politieke thema dat hen bezig houdt. Zo meldde het VTM-journaal maandag. Gezondheidszorg staat op twee met 40 procent. Kort daarop gevolgd door pensioenen, criminaliteit en op de vijfde plaats verkeersveiligheid, een van de topprioriteiten van de paars-groene regering.

Belga

Ook de oorlog in Irak doet zich voelen. 31 procent van de Vlamingen antwoordt oorlog en vrede als belangrijkste thema. Het staat op zes, gevolgd door werk. Daarna staan in volgorde drugsproblemen en leefmilieu. Onderwijs sluit het rijtje af.

Dat laatste thema is opvallend want onderwijs is een Vlaamse bevoegdheid en speelt dus eigenlijk niet mee voor de federale verkiezingen op 18 mei. Misschien zorgt de deelname van Vlaamse excellenties voor verwarring.

In het licht van de gekozen thema's werd ook gevraagd 'welke partijen het best uw belangen verdedigen'. De antwoorden zijn weinig verassend: wanneer het over belastingen gaat, denkt de Vlaming aan de VLD. Gezondheidszorg is een thema voor het kartel sp.a-spirit. Ook pensioenen is dat maar dat moeten de socialisten en spiritisten delen met CD&V. De christen-democraten scoren echter op geen enkel ander belangrijk thema.

Criminaliteit is afgetekend hét thema van het Vlaams Blok en sp.a-spirit kan zich profileren op het thema verkeersveiligheid.

Tot slot, het thema oorlog en vrede is blijkbaar een thema van de liberalen. Premier Verhofstadt heeft zich de laatste maanden in de Irak-crisis sterk geprofileerd als vredesduif.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer