Lancering nieuwe hoofdbemanning ISS toch op 26 april

De nieuwe vaste bemanning van het Internationaal Ruimtestation (ISS) vertrekt nu toch op 26 april, zo heeft het Russische ruimtevaartbedrijf Energija dinsdag laten weten.

Belga

Na het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia op 1 februari, waren de partners in het ISS overeengekomen om de zevende hoofdbemanning van een trio naar een duo af te slanken en dit duo met de Sojoez TMA-2 in plaats van een spaceshuttle naar boven te sturen. De huidige bemanning komt dan met de Sojoez TMA-1 terug, de capsule waarmee Frank De Winne op 28 oktober naar het ISS is vertrokken.

Het was de bedoeling de Russische veteraan Joeri Malentsjenko en de Amerikaan Edward Lu op 26 april vanop Bajkonoer te lanceren. Maar enkele weken geleden liet directeur-generaal Joeri Koptjev van het Russische ruimtevaartbureau Rosaviacosmos weten dat de start niet vo/o/r 10 mei zou gebeuren.

Het wordt echter toch 26 april. De Sojoez-capsule wordt dan om 05.53 uur Belgische tijd met een Sojoez-FG draagraket op Bajkonoer gelanceerd. Frank De Winne was met zijn twee Russische reisgezellen de eerste ruimtevaarder die met een Sojoez-FG de ruimte werd ingeslingerd.

Gezien het ruimteveer voor onbepaalde tijd aan de grond blijft, kunnen enkel de Russen naar en van het station pendelen. Moskou lanceert dit jaar aldus twee bemande capsules en drie onbemande cargo's naar het complex. Eén cargo hangt reeds aan het ISS, de tweede bemande missie is in oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer