Diarree doodt 2,5 miljoen kinderen per jaar

Diarree doodt elk jaar 2,5 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar in de ontwikkelingslanden. Dit is 21 procent van het totaal aantal sterftes in deze leeftijdscategorie. Dit stond maandag te lezen in een artikel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

Belga

Ook al maakt diarree minder slachtoffers dan vroeger, het is nog één van de hoofdoorzaken van kindersterfte.

In ontwikkelingslanden lijden kinderen onder de vijf jaar gemiddeld 3,2 keer per jaar aan diarree. "Schattingen tonen aan dat in die landen jaarlijks gemiddeld 4,9 op 1.000 kinderen jonger dan 5 jaar aan diarree sterven", aldus het artikel.

Het cijfer ligt lager in vergelijking met het vorig rapport: in de jaren '70 waren het nog 13,6 kinderen op 1.000 per jaar, eind jaren '80 werd gewag gemaakt van 5,6 per 1.000.

De auteurs van het artikel (Margaret Kosek, Caryn Bern en Richard L. Guerrant) benadrukken dat de daling van het sterftecijfer nog duidelijker is bij de kinderen jonger dan één jaar.

Maar de verheugende vaststellingen kunnen de harde realiteit niet verbergen: diarree doodt nog steeds tussen 1,6 en 2,5 miljoen kinderen per jaar in de armste gebieden en is verantwoordelijk voor 21 procent van het totaal aantal sterftes bij kinderen jonger dan vijf jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer