Internationale persbureaus willen grotere veiligheid voor journalisten

Vertegenwoordigers van 58 internationale persbureaus hebben woensdag hun grote bezorgdheid geuit over de dood van journalisten in Irak en aangedrongen op maatregelen om de veiligheid van persvertegenwoordigers in oorlogsgebied te vergroten. In een in Istanbul uitgegeven verklaring wordt er op gewezen dat "de toegenomen noodzaak van persbureaujournalistiek in gewelddadige conflicten" ook moet leiden tot extra inspanningen om de veiligheid van journalisten te waarborgen. Tijdens de oorlog in Irak zijn veertien buitenlandse journalisten om het leven gekomen.

AP Ned

Dinsdag vonden nog twee Argentijnse journalisten de dood toen hun auto na een beschieting op de weg van Jordanië naar Bagdad over de kop sloeg. Mario Podesta (52) was op slag dood, zijn collega Veronica Cabrera (28) overleed later in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

De verklaring werd uitgegeven aan het slot van een tweedaagse bijeenkomst van vertegenwoordigers van de European Alliance of News Agencies, de Organization of Asia-Pacific News Agencies, de National News Agencies of Economic Cooperation Organization, de Alliance of Mediterranean News Agencies en de Association of the Balkan News Agencies.

De afgevaardigden, die te gast waren bij het Turkse persbureau Anatolia, spraken in Istanbul ook over kwesties als censuur, copyright, nieuwe technologie en organisatorische samenwerking. De eerstvolgende bijeenkomst zal in september 2004 plaatsvinden in Moskou.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer