VDAB: Belgische plukkers recruteren via promotiecampagne

De VDAB gaat deze maand starten met een grootschalige promotiecampagne die tot doel heeft om vooral Belgische werkzoekenden te begeleiden naar een job als plukker in de fruitsector. De VDAB vreest er immers voor dat met de wijziging van de wet op de arbeid in de seizoensgebonden fruitpluk er onvoldoende buitenlandse kandidaten zullen gevonden worden om de openstaande vacatures op te vullen. Dat heeft directeur Johnny Nelissen van de VDAB donderdag op een persconferentie in Sint-Truiden gezegd.

Belga

Totnogtoe heeft de VDAB meer dan 300 vacatures ontvangen voor de plukactiviteit in de sector van het zachtfruit in de Haspengouwse gemeenten. Het merendeel van die vacatures wordt traditioneel ingevuld door vreemdelingen die in België verblijven en een vergunning voor seizoensgebonden arbeid hebben verkregen. Door een wijziging in de wetgeving mogen deze buitenlanders vanaf 1 april van dit jaar in elke sector ingezet worden.

"Wij vrezen dat er vooral tijdens de zomermaanden onvoldoende krachten zullen gevonden worden voor hulp in de fruitsector. Vandaar dat we onze pijlen nu eerst en vooral op de Belgische werkzoekenden richten", aldus Nelissen. De VDAB heeft zich daarom geëngageerd om de vacatures in de fruitpluk gratis bekend te maken via zijn website (www.vdab.be), alsook via het netwerk van VDAB-kantoren en lokale werkwinkels. Daarnaast zullen er ook groepsbijeenkomsten plaatsvinden en werkzoekenden persoonlijk benaderd worden met een jobaanbod in de fruitsector.

Vanaf 20 april loopt op de regionale televisiezender TV Limburg een promotiefilmpje om Belgische werkzoekenden warm te maken voor een job als fruitplukker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer