Nokia boekt beter dan verwacht kwartaalresultaat

Het Finse telecomconcern Nokia heeft zijn leiderspositie nog versterkt met een beter dan verwacht eerste kwartaal. Nokia deelde donderdag in Helsinki een winst voor belastingen van 1,3 miljard euro mee, 15 pct meer dan de eerste drie maanden van 2002. De nettowinst verbeterde 13 pct tot 977 miljoen euro. De omzet daalde echter 3 pct, tot 6,8 miljard euro.

Belga

Zorgenkind blijft de netwerkdivisie, waar dure uitrusting wordt geproduceerd voor gsm-operatoren. Hier leed Nokia in het eerste kwartaal een verlies van 127 miljoen euro, tegen een winst van 146 miljoen een jaar geleden. Ook de omzet liep in deze afdeling terug. Afgelopen week kondigde Nokia aan 1.800 jobs te schrappen in deze divisie. Volgens de topman van de Finse telecomgroep, Jorma Ollila, zouden door de zware herstructureringen het volgende kwartaal al opnieuw zwarte cijfers kunnen geschreven worden.

De afdeling mobiele telefonie blijft het wel goed doen. Het marktaandeel van Nokia op de gsm-markt wordt op 38 procent geschat en zou nog stijgend zijn. De groei is er groter dan voor het hele concern. Ollila verklaarde bovendien veel te verwachten van de nieuwe generatie gsm's met kleurenscherm.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer