Tien landen sluiten zich in Athene officieel aan bij EU

Op een historische top in Athene, de stad die geldt als de bakermat van de Europese democratie, hebben zich woensdag tien nieuwe landen officieel aangesloten bij de Europese Unie. Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Letland, Litouwen, Estland, Cyprus en Malta ondertekenden het toetredingsverdrag, waarmee de grootste uitbreiding uit de geschiedenis van de Unie een feit werd. Met de toetreding met ingang van 1 mei 2004 van de tien landen wordt "eindelijk een einde gemaakt aan de verdeling van Europa in Oost en West", zei de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder na de ceremonie.

AP Ned

Maar met de uitbreiding van de Unie zullen ook de problemen om tot een gemeenschappelijk beleid te komen groter worden. Er bestaan grote meningsverschillen tussen de grote en de kleine lidstaten over hoe de besluitvormingsprocedures moeten worden aangepast in de uitgebreide EU. Ook woensdag werd daarover geen overeenstemming bereikt. In juni presenteert de Europese Conventie een ontwerp voor een Europese grondwet, maar het lijkt er sterk op dat er voor die tijd geen akkoord zal worden bereikt over cruciale punten als het afschaffen van het roterende voorzitterschap van de EU en het afschaffen van het vetorecht.

In Athene is woensdag ook gesproken over de rol die de EU gaat spelen bij de wederopbouw van Irak. In een poging de kloof tussen voor- en tegenstanders van de oorlog in Irak te dichten, stelden Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Duitsland een gezamenlijke verklaring op over de gewenste, centrale rol van de Verenigde Naties in de wederopbouw van Irak. Zij riepen de Verenigde Staten op de orde in Irak te handhaven en vroegen Washington de langverwachte 'routekaart' naar vrede tussen Israël en de Palestijnen te publiceren. De vier landen hebben alle zitting in de VN-Veiligheidsraad.

Voor het einde van de EU-top willen alle lidstaten samen met de bezoekende Russische minister van buitenlandse zaken Igor Ivanov een verklaring afleggen over Irak en het Midden-Oosten. Na een ontmoeting met secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, die in Athene was om de uitbreidingsceremonie bij te wonen, heeft de Unie grootschalige humanitaire hulp voor de Iraakse bevolking toegezegd. De Europese Commissie gaat een luchtbrug organiseren om oorlogsslachtoffers naar Europese ziekenhuizen te brengen, vooral kinderen die ter plaatse niet goed behandeld kunnen worden.

Nederland, Spanje en Denemarken gaven bovendien aan dat ze wellicht militairen naar Irak willen sturen om te helpen de orde te herstellen. "Het is iets dat we aan het bekijken zijn", zei premier Jan Peter Balkenende. Minister van buitenlandse zaken Jaap de Hoop Scheffer benadrukte dat de inzet van militairen alleen aan de orde kan zijn na overleg met, en met toestemming van de VS en Groot-Brittannië. Italië bood aan leden van zijn militaire politie te sturen.

Tijdens de ondertekening van het uitbreidingsverdrag van de EU braken rellen uit in Athene, voornamelijk gericht tegen de aanwezigheid van de Britse premier Tony Blair. De politie verrichte ruim honderd aanhoudingen. Een agent raakte gewond door een molotovcocktail.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer