Secretaresse Arkan getuigt tegen Milosevic

De geheime dienst van Slobodan Milosevic gaf opdrachten voor terreurcampagnes in Bosnië en Kroatië die gefinancierd werden door de voormalige Joegoslavische president. Dat zei een beschermde getuige woensdag in het proces tegen Milosevic voor Joegoslaviëtribunaal.

AP Ned

De getuige is secretaresse geweest van Zeljko Raznatovic ofwel Arkan, de gevreesde leider van de Servische militie de Tijgers. Zij zegt een dagboek te hebben bijgehouden van de operaties van Arkan. De Tijgers zouden hun bevelen hebben ontvangen de staatsveiligheidsdienst en de veiligheidschefs van Milosevic, Jovica Stanisic en Franko Simatovic.

"Arkan zei altijd dat de Tijgers nooit ergens heen gingen zonder orders van de staatsveiligheidsdienst", aldus de getuige. Milosevic, die terecht staat voor oorlogsmisdaden in Kroatië, Bosnië en Kosovo, ontkent verantwoordelijkheid voor de misdaden die de Servische milities. Arkan is ook aangeklaagd door het Joegoslaviëtribunaal, maar hij werd in januari 2001 vermoord in een hotel in Belgrado. De moord leidde tot speculaties dat Milosevic een mogelijke getuige tegen hem uit de weg had proberen te ruimen. Een verdachte van de moord op Arkan werd woensdag in Wenen gearresteerd.

De secretaresse zei dat ze tijdens haar aanstelling zo'n 4 miljoen Duitse mark heeft uitbetaald aan de mannen van Arkan. Het geld zou zijn gekomen van de dienst van Stanisic, maar ook van de douanechef Mihalj Kertes en prominente zakenlieden. Arkan en zijn mannen hadden nooit krijgsgevangenen, aldus de secretaresse, die vertelde hoe de miliciens opschepten over hun oorlogsmissies. "Ik nam aan dat ze alle gevangenen executeerden." Stanisic en Simatovic werden onlangs gearresteerd op verdenking van de moord op de Servische premier Zoran Djindjic, die de uitlevering van Milosevic aan het Joegoslaviëtribunaal tot stand heeft gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer