Twee SARS-baby's in kritieke toestand

Twee van de drie vroeggeboren baby's in Hongkong van moeders bij wie SARS is vastgesteld, zijn in kritieke toestand en worden kunstmatig beademd. Dat heeft de behandelend arts donderdag gemeld.

AP Ned

Een van de moeders overleed maandag aan de besmettelijke longziekte, de andere twee moeders zijn eveneens in kritieke toestand. De baby's waren vervroegd ter wereld gebracht door middel van een keizersnede, omdat de moeders ernstig ziek waren en om complicaties door het gebruik van medicijnen van de moeders te voorkomen.

De berichten over de baby's heeft voor paniek gezorgd bij zwangere vrouwen in Hongkong. Zwangere leerkrachten kregen toestemming om op onbetaald verlof te gaan als ze dat wilden.

Van de passagiers die Hongkong via de luchthaven van Chek Lap Kok verlaten, wordt de temperatuur gemeten om eventuele verspreiding van SARS te voorkomen. Via een elektronische thermometer in het oor wordt gezocht naar mensen met koorts, een van de symptomen van SARS. Op de luchthaven van Singapore worden arriverende passagiers door een militaire warmtescanner gecontroleerd.

De bewoners van het wooncomplex Amoy Gardens in Hongkong die met SARS besmet zijn, vertonen extremere symptomen dan andere patiënten en reageren minder goed op de medicatie. Dat het om een mutatie van het virus gaat, wordt door artsen uitgesloten. Bijkomende infecties die de reeds verzwakte patiënten treffen of een uitzonderlijk grote dosis van het virus kunnen mogelijke verklaringen zijn, maar zekerheid hebben de artsen daarover nog niet.

Wereldwijd zijn tot nu toe meer dan 3.000 mensen getroffen door het SARS-virus en minstens 162 mensen zijn aan de ziekte overleden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer