Leger en politie betrokken bij moord op IRA-advocaat

Het Britse leger en Noord-Ierse politie zijn betrokken geweest bij de moord die de verboden protestantse paramilitaire UDA in 1989 heeft gepleegd op de katholieke advocaat Patrick Finucane. Dat is een van de conclusies van een vier jaar durend onderzoek naar de rol van de veiligheidsdiensten bij moordaanslagen in Noord-Ierland. De pers kreeg uittreksels in handen van het rapport dat hoofdcommissaris John Stevens van Scotland Yard heeft opgesteld en waarvan hij de belangrijkste conclusies waarschijnlijk later donderdag bekend zal maken.

AP Ned

De 38-jarige Finucane, die bekend was als verdediger van belangrijke IRA-leden, werd voor de ogen van zijn vrouw en kinderen doodgeschoten toen het gezin thuis in Noord-Belfast aan tafel zat. Hoewel de moord werd opgeëist door de UDA (Ulster Defense Association) heeft de katholieke gemeenschap van Noord-Ierland altijd geloofd dat de veiligheidsdiensten er de hand in hebben gehad.

Verwacht wordt dat het ongeveer 3.000 bladzijden tellende onderzoeksrapport van Stevens voorlopig geheim blijft. Openbaarmaking zou volgens een niet nader genoemde functionaris van justitie eventuele rechtszaken tegen in het rapport genoemde politie- en legerfunctionarissen kunnen ondermijnen. Maar vertegenwoordigers van de katholieke gemeenschap en mensenrechtenorganisaties zeggen daar geen geloof aan te hechten en ervan overtuigd te zijn dat gepoogd wordt feiten onder het tapijt te werken. In een verklaring die Amnesty International namens vijf mensenrechtenorganisatie uitgaf wordt de Britse regering opgeroepen een onafhankelijk onderzoek in te stellen waarbij getuigenissen en openbaarheid van documenten kunnen worden afgedwongen.

Twee voormalige politierechercheurs hebben agenten van de Special Branch er in het verleden van beschuldigd dat zij hun pogingen om de UDA-moordenaars van Finucane aan te klagen hebben gedwarsboomd, met het argument dat zij informanten van de dienst waren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer