Noord-Korea vraagt Zuid-Korea om rijst en kunstmest

Noord-Korea heeft Zuid-Korea donderdag om hulp gevraagd in de vorm van rijst en kunstmest. Dat heeft het Zuid-Koreaanse Rode Kruis bekendgemaakt. Het verzoek bereikte Zuid-Korea via het hoofd van het Noord-Koreaanse Rode Kruis, Jang Jae. Hij zei niet direct hoeveel rijst en kunstmest zijn land nodig heeft. Vorig jaar kreeg Noord-Korea, dat met grote voedseltekorten kampt, 300.000 ton kunstmest van zijn zuiderbuur.

AP Ned

Volgens een medewerker van het Zuid-Koreaanse ministerie van vereniging wordt het Noord-Koreaanse verzoek waarschijnlijk wel ingewilligd, zeker nu er voor volgende week gesprekken over het omstreden Noord-Koreaanse kernwapenprogramma op stapel staan met de Verenigde Staten en China. Het overleg vormt een doorbraak, omdat Noord-Korea eerder steeds weigerde met een ander land dan de VS, die het tot een niet-aanvalsverdrag wil pressen, over zijn kernwapenprogramma te praten. Zuid-Korea, Rusland en Japan willen ook bij de onderhandelingen betrokken worden. Vrijdag voeren vertegenwoordigers van de VS, Zuid-Korea en Japan in Washington vooroverleg over de onderhandelingen van volgende week.

De Japanse televisie meldde donderdag dat Noord-Korea volgens het Amerikaanse leger meer raketten in voorraad heeft dan eerder werd aangenomen. Een in Zuid-Korea gestationeerde legerfunctionaris zou hebben gezegd dat Noord-Korea tussen de 175 en 200 ballistische raketten van het type Nodong bezit. Voorheen werd gedacht dat het er rond de honderd waren. Het is niet duidelijk welk deel van de raketten is bedoeld voor de export en welk deel voor eigen gebruik, zo werd gezegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer