Genk-Brugge: Hasselaar Stijnen bij Club weer onder de lat

Moumou Dagano kan alvast beginnen te bibberen. De Supercup zal weer door zijn hoofd spoken nu Stijn Stijnen vanavond onder de lat staat bij Club Brugge. Op die warme avond in augustus ging Genk met 0-2 onderuit tegen een veredelde beloftenploeg van Club.

ghouben

Dagano daagde nochtans een paar keer alleen op voor het Brugse doel, maar Stijnen stopte de Afrikaanse reus telkens af en trapte hem net niet in twee. “Ik ben ondertussen rustiger geworden maar als het moet, moet het,” zegt de Hasseltse doelman.

Stijn Stijnen (22) heeft iets met Racing Genk. Na de Supercup moest hij weer plaats maken voor die ‘ouwe krijger’ Dany Verlinden (39). Die haakte deze week af met een rugblessure. Dus neemt Stijnen tien maanden na datum in het Fenix Stadion de draad weer op. En als Verlinden nog een tijdje op de sukkel blijft, is de kans groot dat hij nog in doel staat als Club straks de titel pakt.

“Daar denk ik nu niet aan. Eerst winnen in Genk. Maar het klopt dat we de titelstrijd niet meer te lang willen rekken. Ik merk dat de spelersgroep toch een beetje ongeduldig wordt. Door het verlies tegen Anderlecht en Charleroi, moeten we nog een paar weken extra wachten. Anders waren we al als kampioen naar Genk mogen afreizen,” zegt Stijnen

Bij het begin van het seizoen werd de jonge Stijn Stijnen tweede keeper van Club Brugge.Toch blijkt hij zijn trainers nog niet honderd procent te hebben overtuigd om straks Verlinden te vervangen. Club is op zoek naar een soort ‘tussenkeeper’ om voor volgend seizoen de leemte tussen Verlinden en de jongere keepers op te vangen.

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat aanvankelijk ook niet zo plezierig vond. Maar Sollied heeft me geroepen en een aanvaardbare uitleg gegeven. Dany Verlinden is volgend seizoen 40. Als er met hem iets gebeurt, kan het ineens helemaal over zijn. Als je dan met een doelman van 22 en twee van 18 naar de Champions League moet, kan dat problemen geven. Club wil me echt niet blokkeren. Ik voel dat er nog vertrouwen is en begrijp dat ze een tussenoplossing zoeken om een paar jaar te overbruggen. Ik wens Club Brugge trouwens veel succes in hun zoektocht. Waar gaan ze een betere keeper dan Dany vinden?”

Pfaff, Preud’homme en De Wilde stonden er op hun 20ste al. Stijn Stijnen is er 22 en zit blijkbaar nog in de wachtkamer.

“Wie Dany Verlinden dit seizoen heeft zien pakken, moet zich met een rol in zijn schaduw kunnen neerleggen.Maar Dany wordt er 40 en zal niet eeuwig blijven voetballen.Voor mij komt het er op aan te laten zien wat ik kan als ik mijn kans krijg. Zoals nu in Genk. Ik ben er klaar voor, ik heb geen schrik.”

Schrik heeft Stijnen nooit. In de Supercup ging hij een paar keer hard door op Dagano, een spits waar nogal wat doelmannen voor opzij gaan.

“Het hoort er allemaal bij. Maar als ik dit jaar iets van Dany geleerd heb, dan is het dat ik rustiger moest blijven in doel. Niet impulsief in de clinch gaan, het juiste moment afwachten om uit te komen.Maar mijn doelgebied blijft heilig. Dagano of om het even wie, als het moet gooi ik er nog altijd de beuk in.”

Stijnen werkt ondertussen zijn derde seizoen af in Brugge. Drie jaar op het hoogste niveau in België. Staat hij nu waar hij moet staan?

“In feite ben ik aangenaam verrast dat ik als 22-jarige vanavond bij de toekomstige landskampioen onder de lat sta. Dat is niet veel doelmannen gegeven. Ik heb er wel keihard voor gewerkt. Wie me kent, weet dat ik al van bij de preminiemen een trainingsbeest ben. Studeren zat er niet in.Als student was ik een ramp. Dus ben ik drie jaar naar de voetbalschool geweest. Elke dag om 6.30u op, de hele dag sport en ‘s avonds nog trainen op de club. Ik wilde het absoluut in het voetbal maken. Met dank aan mijn pa (nvdr, Jempi Stijnen). Ik heb zijn gouden raad altijd opgevolgd. Die zegde altijd dat een voetballer tussen zijn 15de en zijn 17de jaar wordt gevormd.‘Dat zijn de cruciale jaren waarin je het verschil kan maken,’ stelde hij altijd. Ik heb geluisterd. Ik zag toen veel meer getalenteerde jongens op stap gaan en achter de meisjes aanzitten. Dat heb ik allemaal opzij geschoven om alles op het voetbal te zetten. Een daar word ik nu voor beloond. Vanavond sta ik op tien kilometer van mijn deur in een uitverkocht Fenix Stadion in doel bij een ploeg die de landstitel binnen handbereik heeft.Toch niet slecht voor iemand van 22?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer