Vorst: 40 plaatsen vrij in gevangenis Ittre

De bijeenkomst bij Justitie is de eerste stap die de overheidsdienst in dit dossier naar de vakbonden zet sinds de staking van de bewakers uitbrak. Volgens Lizen verblijven momenteel tussen de 670 en 680 gedetineerden in Vorst na de overplaatsing van een aantal gevangenen naar Sint-Gillis en andere instellingen. Woensdag werd een 40-tal gevangenen overgeplaatst, "maar ondertussen zijn er weer acht tot twaalf bijgekomen", aldus de Franstalige vakbondsafgevaardigde.

Belga

De twee vakbonden eisen dat het aantal gevangenen in Vorst onder de 600 blijft. Zaterdag werd de kaap van de 700 overschreden, wat de staking had uitgelokt. De gevangenis heeft strikt genomen slechts plaats voor 420 mensen. Volgens Tony Van Parys kan de overplaatsing van gedetineerden naar de gevangenissen in Ittre (bij Nijvel) en Andenne (bij Namen) een oplossing bieden. In Ittre zijn 40 plaatsen vrij en in Andenne kan een lichte overbevolking overwogen worden, aldus het parlementslid. Maar het is "essentieel" dat minister van Begroting Johan Vande Lanotte en minister van Ambtenarenzaken Luc Van Den Bossche bijkomende cipiers met een tijdelijk contract aanwerven "in functie van de overbevolking", stelt hij in een mededeling.

Van Parys vraagt dat alle bevoegde regeringsleden het probleem van de overbevolking in de gevangenissen prioritair aanpakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer