Vier jaar cel voor explosieve schrijver schandaalromans

Edoeard Limonov, schrijver van schandaalromans en leider van de Russische Nationaal-Bolsjevistische partij (NBP), is dinsdag door een rechtbank in Saratov, aan de Wolga, veroordeeld tot vier jaar cel wegens het illegale bezit van wapens. Dat meldt het agentschap Ria-Novosti.

Belga

De 59-jarige Limonov, die de dubbele Frans-Russische nationaliteit heeft, werd in april 2001 door de FSB, de opvolger van de KGB, in Siberië gearresteerd. Eén maand voordien waren in Saratov vier aanhangers van zijn ultranationalistische partij opgepakt in het bezit van verscheidene kalasjnikov-geweren, munitie en één kilo explosieven.

Met vier jaar komt Limonov, auteur van romans als "De Russische dichter houdt van grote negers", er nog goed van af. De beschuldigingen van oproepen tot staatsgreep, poging tot oprichting van illegale gewapende groepen en voorbereiding van terrorisme werden door de rechtbank niet weerhouden.

Vijf medeleden van de NBP, die samen met Limonov in het beklaagdenbankje stonden, werden veroordeeld tot celstraffen van 27 tot 42 maanden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer