Limburgse Tuinbouwveiling automatiseert verkoop

De Limburgse Tuinbouwveiling gaat haar producten 's nachts via het internet verkopen. "Je kan tussen 19 uur 's avonds en 6 uur 's morgens bestellen, en om 8 uur staat alles bij ons klaar," legt Petra Wautraets van LTV uit. "Een primeur voor België." "Wij verkopen al jaren via de computer," reageert de Belgische Fruitveiling.

ghouben

"We zijn de eerste Belgische veiling die via het internet verkoopt," zegt Petra Wautraets van LTV. "We draaien nu al 14 dagen proef en het systeem loopt goed. De kopers moeten niet meer fysiek in onze veiling aanwezig zijn. Een marktkramer of de uitbater van een groentewinkel kan dus gewoon via het internet zijn bestellingen plaatsen. Als prijs nemen we het Belgisch gemiddelde van de simultane verkoop. Die zetten we dan bij de producten. De prijs ligt dus anders dan wie in de zaal biedt, maar dat betekent niet dat alles per se duurder is. Je kan ook minder dan de gemiddelde landprijs betalen. Bijkomend voordeel is dat je bestelling al om 8 uur klaarstaat. Je hoeft als koper niet nog eens in de namiddag terug te komen om alles op te pikken. We merken trouwens dat kopers alsmaar minder tijd hebben om in onze veilingzaal te komen zitten. Vaak zijn het de moeders en de vaders die hier nog kopen terwijl hun kinderen op de markt of in de winkel staan."

"Wij verkopen al jaren via de computer," zegt Koen Torfs van de Belgische Fruitveiling. "Weliswaar niet via onze website, maar we gebruiken wel internettechnologie. Je moet daarvoor gewoon de nodige software op je computer installeren. We hebben 15 kopers die die installatie hebben en daarvan kopen er elke dag 5 via de computer. Meestal zitten er toch 50 kopers in onze zaal. Dus zitten we aan ongeveer 10 procent die verkiest om via de computer te kopen. De rest wil het fruit graag met eigen ogen zien." Stijgt het aantal computerkopers de laatste jaren? "Nee. Op het internet zijn trouwens de laatste jaren al tal van virtuele marktplaatsen gebouwd waar je groenten en fruit kon kopen, maar daar bestaat er geen enkele meer van. Hoe dat komt? Tja, je zit natuurlijk met het transport en het gaat om een vers product. Je kan niet zomaar een dag wachten op je groenten en fruit. Bovendien moet je vertrouwen hebben in de producent." Maar je hebt toch tal van keurmerken en labels die de kwaliteit regelen, kun je je voor je aankoop dan daar niet op baseren? "Ja, maar je moet die labels kennen en je hebt ook nog variatie in die keurmerken."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer