Documentaire over Hitler momenteel niet bevordelijk voor carrière

De producent van een Amerikaanse televisiereeks over Adolf Hitler is de laan uitgestuurd omdat hij het aangedurfd had een vergelijking te maken tussen de strategie van de angst die het nazisme destijds aan de macht bracht en de huidige "terror scare" in de Verenigde Staten. Dat schrijft maandag de krant

Los Angeles Times

.

Belga

Volgens de krant werd Ed Gernon, uitvoerend producent van de reeks

Hitler: The Rise of Evil

(Hitler: de opkomst van het kwade) ontslagen door een Canadees productiebedrijf op uitdrukkelijke vraag van de zender CBS. Aanleiding waren controversiële uitlatingen van de man in het tijdschrift TV Guide. Het docudrama, dat vanaf volgende maand wordt uitgezonden, heeft acteur Robert Carlyle in de hoofdrol als Reichsführer. De reeks onderzoekt de voorwaarden en omstandigheden die geleid hebben tot de opgang van de beruchte dictator.

"In wezen komt het er op neer dat een gehele natie door angst wordt bevangen en uiteindelijk ervoor kiest afstand te doen van alle burgerrechten en zich in een blinde oorlogsvoering stort", zei Gernon tegen het tv-blad. "Er is geen beter moment om deze geschiedenis te onderzoeken dan nu. Wanneer een heel land schrik krijgt van zijn soevereiniteit, zijn veiligheid, verwelkomen de mensen ideeën, strategieën en stellingnames die zij in normale omstandigheden zouden verwerpen".

Bevreesd dat de gespierde taal van de producent de kijkcijfers voor het docudrama, het allereerste van Amerikaanse makelij over de opkomst van Hitler, geen goed zou doen, veroordeelde CBS het commentaar van Gernon in de strengste bewoordingen. Het gaat om "persoonlijke opvattingen, die niet door CBS worden gedeeld", luidde het. "De kijkers moeten begrijpen dat deze opvattingen niet in toon of inhoud van de minireeks worden weerspiegeld".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer