Moslimleiders die aansporen tot extremisme worden Frankrijk uitgezet

Moslimleiders die extremistische propaganda verkondigen en niet de Franse nationaliteit hebben, zullen onmiddellijk Frankrijk worden uitgezet. Dat dreigement heeft minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy woensdag geuit op de Franse radio.

AP Ned

De minister deed zijn uitspraak naar aanleiding van de onverwacht grote winst die een fundamentalistische moslimpartij heeft geboekt bij de verkiezingen van een onlangs in het leven geroepen overkoepelende raad voor moslims in Frankrijk.

De Franse Raad voor de Islamitische Cultus (CFCM) telt 58 zetels. Daarvan gingen er negentien naar de extremistische Unie van Islamitische Organisaties in Frankrijk, een beweging die zegt geïnspireerd te zijn door het Moslimbroederschap, een verboden Egyptische beweging. De minder behoudende Franse Nationale Federatie van Moslims won twintig zetels en de Moskee van Parijs vijftien.

"We stellen het heel simpel: imams die standpunten propageren die tegen Franse waarden indruisen worden uitgewezen", zei Sarkozy. De meerderheid van de moslimleiders in Frankrijk hebben niet de Franse nationaliteit, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken.

In Frankrijk wonen zo'n vijf miljoen moslims, waarmee het land een van de grootste islamitische gemeenschappen van Europa heeft. Tot nog toe bestond er voor hen geen overkoepelend orgaan, waardoor zorgen, vragen of problemen die binnen de gemeenschap leefden moeilijk konden worden overgebracht aan de Franse regering. Enkele taken van de CFCM zullen zijn om imams aan te sporen Frans te leren en de bouw van meer moskeeën in Frankrijk te coördineren. Door een gebrek daaraan moeten veel moslims in Frankrijk bidden in geïmproviseerde, veelal ondergrondse gebedsruimtes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer