President Colombia wijst eis van FARC af

De Colombiaanse president Alvaro Uribe heeft dinsdag een eis van de guerrillabeweging FARC afgewezen om een gedemilitariseerde zone in te stellen alvorens nieuwe vredesbesprekingen te openen. De opstandelingen bezetten een dergelijke zone tijdens drie jaar van vruchteloze onderhandelingen met Uribes voorganger, Andres Pastrana.

AP Ned

"Geen millimeter van Colombia zal gedemilitariseerd worden om dit stelletje bandieten het land te laten misbruiken", zei Uribe.

De president won de verkiezingen vorig jaar met de belofte de rebellen keihard aan te pakken. Veel Colombianen raakten ervan overtuigd dat de rebellen de vredesonderhandelingen met Pastrana misbruikten om in 'farcolandia' - een gebied ter grootte van Zwitserland - hun gang te gaan met drugshandel en het verstoppen van ontvoeringsslachtoffers.

"Wij besteden geen aandacht meer aan de verhalen van deze bandieten", zei Uribe. "Wij besteden aandacht aan de onophoudelijke roep van het Colombiaanse volk om een eind te maken aan deze nachtmerrie van misdaad en ontvoering die zoveel ellende veroorzaakt."

De geheime politie maakte dinsdag de aanhouding bekend van vijf personen die worden verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag op een nachtclub in Bogota op 7 februari, waarbij 36 doden en meer dan 160 gewonden vielen. De politie vond ook een auto, van hetzelfde type dat bij die aanslag was gebruikt, die was geprepareerd om er een bom in te verbergen. Volgens de geheime politie bereidde de FARC, die voor de aanslag op de nachtclub verantwoordelijk wordt gehouden, blijkbaar een nieuwe aanslag voor, deze keer op het Militair Hospitaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer