Gevangenisstaking Vorst gaat verder aan

Ook woensdagochtend bleef de toestand in de gevangenis van Vorst geblokkeerd. De cipiers staken sinds zaterdag uit protest tegen de overbevolking in de gevangenis en de slechte werkomstandigheden. Burgemeester Corinne de Permentier van Vorst roept minister van Justitie Verwilghen in een brief op tot handelen.

Belga

De Permentier heeft bedenkingen bij de leefomstandigheden van de gevangenen en de arbeidsvoorwaarden van het gevangenispersoneel. "Ik begrijp de moeilijkheden die rijzen bij een toenemend aantal gedetineerden, maar daarvoor moeten ook de middelen worden aangepast", luidt het in de brief.

"Sinds het begin van de staking heeft de minister nog geen teken van leven gegeven," zo zegt Jean Lizen, federaal secretaris van de socialistische overheidsbond ACOD/CGSP. "Vanochtend ontvingen de stakende cipiers een telegram van de algemene directie waarin hen wordt gemeld dat alle rust- en verlofdagen voor de periode van de staking zijn afgeschaft; een nutteloze provocatie", aldus Lizen. "Woensdag zullen in totaal 44 gevangenen van Vorst naar St-Gillis of andere instellingen worden overgebracht," zegt Michel George, regionaal directeur bij het gevangeniswezen. "We bekijken nu alle mogelijke oplossingen in het kader van de bestaande omzendbrieven."

Het ACOD dringt erop aan om het aantal gedetineerden in Vorst terug te brengen tot onder de 600. Vorige zaterdag waren er meer dan 700 opgesloten. De gevangenis kan normaal 420 gedetineerden herbergen.

De directie van de gevangenis in Vorst laat intussen weten dat de gedetineerden nog steeds recht hebben op een dagelijkse wandeling en een douche. "We proberen hen ook te laten telefoneren. De maaltijden worden verdeeld door enkele cipiers, mensen van de civiele bescherming en politieagenten," zo zegt de directie.

De politieagenten worden ingezet in drie ploegen. Omwille van de veiligheid wil het kabinet van de burgemeester niet zeggen om hoeveel agenten het gaat. Er werd alleszins bijkomende steun gevraagd bij de federale politie, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer