Belgische artsen thuis na verblijf in verwoest Bagdad
Veel Iraakse burgers in Bagdad hebben geen toegang meer tot water, elektriciteit of communicatiemiddelen sinds de Amerikaans-Britse coalitietroepen de stad bijna een maand lang hebben bestookt. Dat zegt de Vlaamse huisarts Harrie Dewitte, die na een tiendaags verblijf in de Iraakse hoofdstad woensdagmorgen in België is aangekomen. Samen met drie Belgische collega's bezocht hij hospitalen in Bagdad en praatte hij er met Iraakse hulpverleners en burgers.
"De Irakezen zijn de grootste slachtoffers van deze oorlog. In ons zagen ze evenwel vertrouwenspersonen aan wie ze hun verhaal konden doen. Hoewel we in Bagdad ook medisch werk hebben verricht, bestond onze hoofdtaak vooral uit mentale steun voor die mensen", aldus dr. Dewitte, die op de luchthaven van Zaventem door familieleden, vrienden en sympathisanten werd verwelkomd.
De Limburgse arts van Geneeskunde voor de Derde Wereld reisde op 5 april naar Bagdad met geneesmiddelen en chirurgisch materiaal. Hij voegde zich bij dr. Colette Moulaert en dr. Geert van Moorter, die al van vóór de Amerikaanse bombardementen in de Iraakse hoofdstad verbleven. Geert van Moorter is er nu nog altijd, samen met dr. Claire Geraets. Colette Moulaert reisde samen met Harrie Dewitte terug.
Dewitte kan niet genoeg benadrukken hoe schrijnend de situatie van de Iraakse bevolking op dit moment is. Hij zegt ook niet te begrijpen hoe de publieke opinie zich laat verleiden tot de discussie over de massavernietigingswapens in Irak. "De Amerikanen moeten niet meer op zoek gaan naar massavernietigingswapens. Ik heb ze zelf gezien, maar dan in de lucht. Om sommige dagen waren om de tien seconden de klanken van de Amerikaanse oorlogsinstrumenten te horen", vertelt de dokter. "Wij en de meeste internationale journalisten bevonden ons in de veiligste buurt van Bagdad. En zelfs daar werd gebombardeerd".
Colette Moulaert uit Charleroi vertelt over de nauwe band die ze tijdens haar verblijf in Bagdad met het ziekenhuispersoneel opbouwde. "De Belgen hadden er een goede naam", zegt ze. "Toch durfde ik met de Irakezen niet spreken over de transporten via de haven van Antwerpen, waardoor deze oorlog deels mogelijk werd gemaakt", haalt ze uit naar de Belgische regering. "Jammer dat daar in België niet heftiger is tegen gereageerd".
De twee Belgische artsen die nog in Bagdad verblijven, proberen een inventaris op te maken van de situatie in de ziekenhuizen in Bagdad. Ze tekenen er de verhalen die ze te horen krijgen op. Via hun dagboeken worden het thuisfront en de pers op de hoogte gebracht van de leefomstandigheden van de Iraakse burgers.
Hoofdpunten
Veel suiker, veel plannen en creatief kokkerellen: wij leven een week lang via Too Good to Go
VIDEO. De voor- en nadelen van Too Good To Go: goed voor je portemonnee en het klimaat, of veel gedoe?
120 zakken chips voor 16 euro: Gilbert speurt web af op zoek naar beste koopjes
Zo bespaar je tot 25 procent op je kassaticket: de zeven geboden van de promojager