Weer meer SARS-doden in China en Hongkong

China en Hongkong hebben zaterdag weer nieuwe sterfgevallen ten gevolge van de longziekte SARS gemeld. De Chinese autoriteiten maakten bekend dat SARS nu ook in Binnen-Mongolië heeft toegeslagen, waar inmiddels twee mensen aan de ziekte zijn overleden en in totaal tien ziektegevallen zijn geregistreerd. In Hongkong heeft de ziekte nog eens drie levens geëist.

AP Ned

Indonesië en de Filipijnen meldden vrijdag hun eerste geval van SARS, waarmee de ziekte nu twintig landen bestrijkt. In beide gevallen ging het om buitenlanders die China, Hongkong of Singapore hadden aangedaan.

SARS (severe acute respiratory syndrome) heeft zich ook genesteld aan boord van een Maleisisch cruiseschip. Singapore maakte vrijdag bekend dat een vrouwelijk bemanningslid van de Superstar Virgo op 7 april in Maleisië was opgenomen met SARS en dat op 9 april een tweede bemanningslid is opgenomen in Singapore. Beiden zijn afkomstig uit India. De rederij, Star Cruises, verklaarde dat de volgende twee reizen die het schip vanuit Singapore zou maken, zijn afgelast. De passagiers die de laatste en voorlaatste cruise hebben meegemaakt zijn onderzocht en dertien bemanningsleden die met de zieken in contact zijn geweest worden aan boord in quarantaine gehouden. Het schip zal worden gedesinfecteerd.

Hongkong heeft zijn maatregelen om de epidemie in te dammen verder verscherpt. Mensen die met SARS-patiënten in aanraking zijn geweest mogen vanaf maandag de stad niet meer verlaten. In Hongkong zijn tot nu toe 35 mensen aan SARS gestorven en 1.108 met de ziekte besmet.

In China bekijken deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie hoe de gezondheidsdienst van Beijing de ziekte aanpakt, na een kritisch rapport daarover. Volgens een gezondheidsfunctionaris in Shanghai en het Amerikaanse consulaat zijn in Beijing zeker zeven buitenlanders met SARS opgenomen.

China heeft inmiddels alle groepsreizen naar Singapore, Maleisië en Thailand afgelast. Behalve om besmetting door contact met deze SARS-landen te voorkomen kan de maatregel bedoeld zijn als vergelding voor soortgelijke maatregelen in de drie landen. Het Chinese persbureau Xinhua zei dat de beperkende maatregelen die "sommige landen" hebben genomen reisplannen van mensen en het werk van reisbureaus in de war hebben gestuurd.

Maleisië heeft zijn diplomaten deze week opdracht gegeven geen visa meer te geven aan de meeste Chinese reizigers. Thailand heeft veertien dagen quarantaine gelast voor reizigers die uit China of andere door SARS getroffen landen komen. En Singapore Airlines heeft alle vluchten naar Guangzhou, de hoofdstad van de Chinese provincie waar SARS voor het eerst opdook, opgeschort.

In de hele wereld zijn nu zeker 121 mensen door SARS overleden, op een totaal van 2.700 besmettingen. De doden vielen in China (60), Hongkong (35), Canada (10), Singapore (9), Vietnam (4), Thailand (2) en Maleisië (1).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer