Energievoorziening Tokyo in gevaar

Het elektriciteitsbedrijf van Tokyo heeft dinsdag ook de laatste van zijn zeventien kernreactoren uitgeschakeld voor een uitgebreide controle. De miljoenen inwoners van de metropool dreigen daardoor op korte termijn zonder stroom te komen zitten.

AP Ned

De Japanse energiesector wordt geplaagd door een reeks ongelukken en bovendien blijkt steeds vaker dat ze het in de kerncentrales niet zo nauw nemen met de veiligheidsregels. Het Tokyose energiebedrijf TEPCO, de grootste commerciële stroomleverancier ter wereld, moest vorig jaar toegeven dat het agenten had gehinderd toen die reactoren van het bedrijf wilden inspecteren. TEPCO kreeg daarop het bevel een uitgebreid veiligheidsonderzoek te verrichten naar al zijn reactoren. Hoelang het bedrijf geen stroom kan leveren, is nog onduidelijk.

Om niet afhankelijk te zijn van geïmporteerde olie, streeft Japan al tientallen jaren een ambitieus kernenergieprogramma na. Kerncentrales voorzien in 30 procent van de Japanse stroombehoefte.

In 1999 deed zich in een opwerkingsfabriek ten noorden van Tokyo een onbeheersbare kettingreactie voor. Twee werknemers van de fabriek kwamen daarbij om het leven en 600 mensen werden aan radioactieve straling blootgesteld. Onderzoek wees uit dat de twee slachtoffers in emmers uranium aan het mengen waren, wat in strijd met de veiligheidsvoorschriften is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer