"Douwe Egberts schendt arbeidsrechten"

Met een grote publiekscampagne hebben 10 Nederlandse maatschappelijke organisaties frontaal de aanval geopend op koffiebrander Douwe Egberts. Ze willen dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt voor wantoestanden op zijn koffieplantages.

Belga

Onder de naam "Koffiecoalitie" voerden de 10 organisaties een onderzoek naar de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders op koffieplantages. De resultaten tonen aan dat de arbeidsomstandigheden vaak in strijd zijn met de internationale arbeidsrechten vastgelegd door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Zo zouden kinderarbeid, slechte hygiëne, extreem lage lonen en seksueel misbruik er dagelijkse kost zijn.

Arbeiders op Keniaanse koffieplantages verdienen dagelijks maximaal 1,50 euro en de werkdruk is er zo hoog dat kinderen moeten meehelpen om alle taken op tijd te kunnen afwerken. Bovendien krijgen arbeiders geen beschermende kleding tegen pesticiden en worden de chemicaliën opgeslagen bij de koffieplukkers thuis.

Vrouwelijke arbeiders worden geregeld lastiggevallen door opzichters en als ze hierover klagen, lopen ze de kans ontslagen te worden. Uit het onderzoek blijkt ook dat HIV-besmetting een groot probleem vormt op de plantages. In Brazilië verdienen arbeiders vaak minder dan het minimumloon en bovendien werken velen zonder vast contract. Elektriciteit en stromend water zijn er meestal niet en de toegang tot gezondheidszorg is volgens de onderzoekers beperkt.

Douwe Egberts, de grootste koffiebrander in Nederland, maakt deel uit van de Amerikaanse multinational Sara Lee, die 10 procent van de wereldhandel in koffie in handen heeft. Het bedrijf heeft eigen richtlijnen, maar hierin ontbreken volgens de Koffiecoalitie een aantal fundamentele arbeidsrechten. Het bedrijf geeft geen duidelijkheid over de toepassing van de acht verplichte ILO-conventies en er is geen externe controle op de naleving van de richtlijnen.

Maandag bood de Koffiecoalitie Douwe Egberts een petitie aan. De Nederlandse koffiebrander viert dit jaar zijn 250-jarig bestaan. Daarom roept de Koffiecoalitie het bedrijf op om zijn verantwoordelijkheid te nemen onder het motto "Douwe Egberts is jarig, toch is het geen feest".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer