VN-commissie veroordeelt Israël voor "bloedbaden"

De Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft dinsdag Israël veroordeeld wegens "de bloedbaden aangericht door de militaire bezettingsmacht" en "de praktijken van liquidaties en buitengerechtelijke executies" jegens de Palestijnse bevolking.

Belga

De resolutie, opgesteld door Arabische en moslimlanden plus Cuba en China, werd goedgekeurd met 33 stemmen tegen vijf, bij 15 onthoudingen. Behalve van de traditionele bondgenoot de Verenigde Staten kwamen de tegenstemmen van Australië, Canada, Duitsland en Peru. Ook vorig jaar had Duitsland, net als Groot-Brittannië, tegengestemd: knelpunt waren bewoordingen als het "wettelijke recht tot zelfverdediging" voor de Palestijnen.

België, dat vorig jaar (in de nasleep van het beleg van Jenin) de gelijkaardige resolutie wél had goedgekeurd, onthield zich ditmaal, net als Frankrijk, Zweden en Oostenrijk. Het merendeel van de Europese landen, zowel van de EU als uit Oost-Europa, hield het overigens bij een onthouding.

De goedgekeurde tekst veroordeelt in strenge bewoordingen de "continue verslechtering" van de toestand in de Palestijnse gebieden, door "het afgrendelen van dorpen, willekeurige arrestaties, collectieve straffen, het belegeren van steden en dorpen, luchtbombardementen, raids in dorpen en kampen en het vermoorden van mannen, vrouwen en kinderen".

Een andere, door de Europese Unie ingediende, resolutie haalde het nog vlotter: vijftig stemmen voor, twee onthoudingen en de eenzame Amerikaanse tegenstem. Die resolutie roept de joodse staat op, op termijn zijn nederzettingen op Palestijns grondgebied te ontmantelen en op te houden met de constructie van een veiligheidsmuur in de Palestijnse gebieden.

Met 33 stemmen tegen één (de VS) en 21 onthoudingen werd Israël dinsdag een derde maal veroordeeld en dit wegens de bezetting van de hoogvlakte van Golan - Syrisch grondgebied.

Maandag was de joodse staat reeds veroordeeld wegens zijn bezetting van Palestijns gebied. Ook toen kwam de enige tegenstem van de VS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer