Athene hermetisch afgesloten voor EU-top

Uit vrees dat rellen en vredesdemonstraties woensdag de ceremonie voor de historische uitbreiding van de Europese Unie in Athene verstoren, heeft de Griekse politie een indrukwekkend veiligheidskordon rond de hoofdstad gelegd.

AP Ned

Meer dan 10.000 agenten bewaken Athene, waar de Europese staatshoofden en regeringsleiders in de schaduw van de Akropolis bijeenkomen om de aanstaande uitbreiding van de EU van vijftien naar 25 landen te bekrachtigen.

Leiders en vertegenwoordigers van veertig landen zullen woensdag aanwezig zijn op de ceremonie. Donderdag volgen gesprekken over de nieuwe EU-grondwet. Al het verkeer wordt gedurende die twee dagen uit het stadscentrum geweerd en ook voetgangers worden aan bepaalde beperkingen onderworpen. Voor de vijf miljoen inwoners van Athene is woensdag een officiële vrije dag.

De Akropolis en verscheidene grote musea blijven van dinsdag tot dondermiddag gesloten. Ook de belangrijkste toegangswegen tot Athene, waaronder die naar de internationale luchthaven, zijn op woensdag en donderdag urenlang ontoegankelijk.

De nooit eerder vertoonde veiligheidsmaatregelen zijn een gevolg van de dagelijkse, soms gewelddadige demonstraties die de afgelopen maand in de stad werden gehouden tegen de Amerikaanse invasie en bezetting van Irak. Protestbewegingen, gesteund door de belangrijkste Griekse vakbonden, hebben al beloofd hun spierballen te laten rollen. Zij zullen woensdag betogen tegen de aanwezigheid van de Europese leiders die zich voor de oorlog hebben uitgesproken: de Britse premier Tony Blair, de Spaanse premier José Maria Aznar en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

De beroemde componist Mikis Theodorakis, bekend van de filmmuziek voor Zorba de Griek, schreef een brief om de betogingen te steunen. "Er bestaat niet meer zoiets als een verenigd Europa. Dat werd vermoord toen ze beslisten om hun barbaarse aanval op Irak te lanceren", aldus Theodorakis.

Meer dan 90 procent van de bevolking is volgens onderzoek tegen de oorlog. De betogingen kunnen de socialistische regering, die momenteel het Europees voorzitterschap bekleedt, in verlegenheid brengen. De regering steunde de vredesbeweging, maar deed ook concessies aan de oorlogvoerende coalitie. Zo konden Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen het Griekse luchtruim doorvliegen en een Amerikaanse marinebasis op Kreta gebruiken.

De Griekse regering blijft benadrukken dat het een "dag om te vieren" is en wil graag de aandacht vestigen op de toetreding van Cyprus tot de EU. Cyprus is nog steeds verdeeld in een Grieks en een Turks gedeelte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer