18 jaar voor moord op Fortuyn

De rechtbank in Amsterdam heeft Volkert van der Graaf dinsdag veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar. De 33-jarige milieuactivist is schuldig bevonden aan de moord op Pim Fortuyn op 6 mei vorig jaar.

Belga

Het openbaar ministerie had levenslang geëist. De rechtbank vond echter dat er geen aanwijzing was dat de beschuldigde zou hervallen en opnieuw een moord zou plegen wanneer hij zou vrijkomen.

Frans Bauduin, voorzitter van de Amsterdamse rechtbank, zei dat Van der Graaf uit het oogpunt van "humaniteit" de mogelijkheid moest geboden worden om terug te keren in de maatschappij. Van der Graaf had voor de moord op Fortuyn geen strafblad. In Nederland is voor een enkelvoudige moord bovendien nog nooit levenslang opgelegd.

Van der Graaf wordt wel zwaarder gestraft dan andere plegers van enkelvoudige moord. Een gebruikelijke straf hiervoor is 12 tot 16 jaar. De rechtbank week hiervan af vanwege de brutaliteit waarmee de moord werd uitgevoerd en de gevolgen voor de rechtsorde. Bovendien wilde de voorzittter een preventief signaal geven.

Van der Graaf is ook schuldig bevonden aan de bedreiging van Hans Smolders, die hem tijdens de vlucht na de moord op Fortuyn probeerde tegen te houden. De rechtbank achtte het daarentegen niet bewezen dat Van der Graaf met 35 condooms gevuld met chemicaliën een aanslag wilde plegen, zoals hem ten laste was gelegd.

Van der Graaf en het openbaar ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Het openbaar ministerie liet in een mededeling weten dat het zich daarover beraadt. Wel stelt het openbaar ministerie tevreden te zijn dat de rechtbank voor een groot deel de argumentatie van de openbaar aanklager heeft gevolgd.

De familieleden en sympathisanten van de vermoorde Pim Fortuyn waren woedend toen de voorzitter van de rechtbank de strafmaat bekendmaakte. In Nederland hoeven de meeste gedetineerden (niet de tot levenslang veroordeelden) slechts tweederde van hun straf uit te zitten.

Simon Fortuyn, de broer van de vermoorde Pim, is teleurgesteld in de motivatie van de rechtbank om Volkert van der Graaf achttien jaar celstraf op te leggen. "Er was levenslang geëist. Ik vind het openbaar ministerie eigenlijk moediger dan de rechtbank", zei Simon Fortuyn.

Broer Marten Fortuyn sluit zich bij die mening aan. Volgens Marten Fortuyn was levenslang niet reëel maar toch vindt hij dat van der Graaf geen kans moet krijgen om terug te keren in de maatschappij.

Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn, noemt de celstraf van achttien jaar voor Van der Graaf een "schande". "Nou, over elf jaar, dan staat hij weer buiten", zei Smolders dinsdag, vlak nadat het vonnis werd uitgesproken. Toen Pim Fortuyn was doodgeschoten, rende Smolders achter Van der Graaf aan. Hij werd toen door de Harderwijker met een pistool bedreigd. Ook hiervoor is Van der Graaf veroordeeld.

LPF-leider Mat Herben noemt de redenering van de rechter die de kans op recidive vrijwel uitsluit, "onbegrijpelijk". De voormalig defensiemedewerker vindt 18 jaar een "onacceptabel" lage straf. De LPF zal dan ook in de Tweede Kamer pleiten voor een verhoging van de maximumstraf voor moord van 20 naar 30 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer